Nucile de Brazilia şi uleiul lor: elixir pentru frumuseţe şi sănătate

Nuci de Brazilia.
Nuci de Brazilia.

Nucile de Brazilia, numite şi nuci amazoniene, sunt rodul pomului Bertholletia Excelsa care aparţine familiei Lecythidaceae; un copac uriaş, înalt de 50 de metri, care creşte în regiunile amazoniene din Brazilia, Peru şi Bolivia şi nu poate fi cultivat în alte zone din lume din cauza lipsei de insecte polenizatoare. Un singur rozător, agouti, este capabil să deschidă roadele acestui pom, care constau în capsule lemnoase ce conţin 15-20 de nuci.

O intuiţie uimitoare a generaţiilor trecute este acum confirmată de ştiinţele nutriţioniste. Acestea au arătat că teoria, extrem de populară în Evul Mediu, numită „Doctrina Semnăturilor” era în mod uimitor foarte corectă.

Acum, acestea afirmă că mâncarea integrală are un tipar care se aseamănă unui organ din corp sau unei funcţii fiziologice şi că acest tipar acţionează ca un semnal sau ca un semn, în funcţie de beneficiul pe care mâncarea îl oferă consumatorului.

Iată ce se spune despre nuci: o nucă arată ca un mic creier, cu o emisferă dreaptă şi una stângă: creierul mare deasupra şi cerebelul în partea de jos. Chiar şi încreţiturile sau cutele unui miez de nucă arată precum neocortexul. Şi ştim acum că nucile ne ajută să ne dezvoltăm peste treizeci de transmiţători neuronali care ajută la funcţionarea creierului.

Mai mult, nuca braziliană este definită ecologică, deoarece pomul îşi datorează existenţa şi supravieţuirea pădurii amazoniene, producând roade numai în cazul în care nu rămâne izolat de pădure. În cazul în care planta rămâne izolată, încetează să producă roade, se usucă şi moare.

De aceea, este esenţială protejarea pădurilor, în special a celor amazoniene, astfel încât mediul, noi toţi cât şi copacii de nuci braziliene - din ce în ce mai ameninţaţi de defrişările pentru zone de păşunat pentru creşterea bovinelor - să continue să existe.

Copacul produce fructe mari, asemănătoare cu nucile de cocos, care conţin în ele nucile în sine, în număr de 15-20, care sunt la rândul lor acoperite cu o coajă. Acestea din urmă, reale bombe de proteine şi surse importante de energie, sunt bogate în seleniu, un antioxidant care luptă împotriva îmbătrânirii celulare şi a stresului oxidativ provocat de radicalii liberi, are efect de supresie a celulelor tumorale (mai ales în cazurile de cancer de prostată şi colon), stimulează funcţia tiroidiană (nucile de Brazilia sunt, prin urmare, potrivite pentru cei care suferă de hipotiroidism).

Nucile braziliene au un indice glicemic scăzut, oferind 650 de calorii la 100 de grame; conţin acid palmitoleic şi acid oleic, care reduce nivelul de colesterol rău din sânge prin creşterea celui bun; datorită grăsimilor mononesaturate sunt utile în prevenirea bolilor coronariene, infarct miocardic şi accident vascular cerebral; în timp ce acizii graşi omega 6 protejează organismul împotriva bolilor de inimă, oferind aminoacizi esenţiali pentru creşterea şi dezvoltarea umană şi pentru a intensifica ţesutul muscular.

În plus, vitamina E şi antioxidanţii prezenţi în nucile de Brazilia fac ca nucile de Brazilia să fie recomandate sportivilor şi celor care practică body-building. Cu un conţinut ridicat de metionină, nucile de Brazilia previn bolile cronice şi protejează de semnele timpurii ale îmbătrânirii; bogăţia lor în cupru, magneziu, mangan, potasiu, calciu, fier, fosfor şi zinc îmbunătăţeşte o gamă largă de funcţii ale corpului, întărind sistemul imunitar şi contribuind la bunăstarea generală a organismului, în timp ce tiamina păstrează starea de sănătate a sistemului nervos şi este importantă pentru metabolismul energetic şi sănătatea inimii.

Nucile de Brazilia, consumate întregi, tăiate, zdrobite sau măcinate, sunt excelente adăugate la deserturi, fructe, prăjituri, salate şi garnitură la îngheţată.

Din ele se obţine un ulei, de culoare galben deschis cu aromă plăcută, folosit mai ales ca emolient şi adjuvant în terapiile prin masaj. Este eficient în cazurile de piele uscată şi crăpată, este foarte bun pentru păr, lăsându-l (mai ales pe cel colorat şi lung) moale şi strălucitor, păstrând frumuseţea acestuia până la vârfuri. În Brazilia, uleiul de nuci de Brazilia este folosit ca ingredient în produsele de protecţie solară, creme pentru faţă, rujuri şi săpunuri.

Uleiul de nuci de Brazilia poate fi cumpărat din magazinele naturiste, în comerţul echitabil sau chiar pe internet, de multe ori combinat cu ulei de macadamia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură