Uleiul din seminţe de dovleac poate ajuta împotriva calviţiei

Seminţe de dovleac
Seminţe de dovleac (Shutterstock)

Cercetătorii Universităţii Naţionale Pusa din Korea de Sud au confirmat faptul că uleiul din seminţe de dovleac poate mări rata creşterii părului pentru bărbaţii care au calviţie.

Cercetătorii au testat uleiul din seminţe de dovleac pe 76 de bărbaţi care aveau un grad moderat de pierdere a părului. Niciunul dintre pacienţi nu mai încercase vreun tratament, supliment sau vreo formă de terapie cu cel puţin 3 luni anterior testului. Cercetătorii au recrutat 90 de pacienţi, dar i-au exclus pe aceia care aveau un nivel mărit al enzimelor ficatului.

Pacienţii au fost împărţiţi în două grupuri şi jumătate dintre ei - grupul de control - au primit un placebo. Tratamentul a constat în administrarea pacienţilor a 400 mg de ulei de seminţe de dovleac pe zi, sub forma unor capsule. Două capsule erau administrate înainte de micul dejun şi două înainte de cină.

După trei luni, cât şi la finalul studiului după şase luni, pacienţii au fost examinaţi folosind analiza testării oarbe şi l-i s-a dat un anumit punctaj, variind de la -3 (foarte mic) până la 3 (foarte mare).

Fiecare scalp a fost de asemenea fotografiat folosind fototricografia – care este o tehnologie polarizantă, ce permite ca regiunea în care părul s-a retras să fie măsurată pornind din centru.

Cercetătorii au elaborat numărători ce au privit firele de păr folosind două lentile diferite. În plus, pacienţii au dat note propriului lor păr folosind Scala Analog Virtuală (VAS).

Pe analiza fotografică, cercetătorii au descoperit că unui procent de 44% din grupul celor care au luat pastilele pe bază de ulei li s-a îmbunătăţit creşterea puţin către moderat în timp ce 51% dintre ei nu au suferit nicio transformare iar 2.7% - un singur pacient – a avut mai multă calviţie decât la începutul testului.

Prin comparaţie, în cadrul grupului placebo, 28% aveau calviţia accentuată, 64% au rămas neschimbaţi iar 7.7% au observat îmbunătăţirea creşterii părului.

Într-o analiză fototricografică, grupul căruia i s-a administrat uleiul a avut semnificativ mai multe rezultate pozitive – de 3 ori mai multe. Grupul căruia i s-a administrat a observat 30%-40% o creştere a părului în timp ce în grupul placebo s-a observat o creştere cu numai 5%-10%.

Cercetătorii au descoperit că tratamentul este sigur, fiind înregistrată numai o durere de stomac până la final.

Acest lucru contrastează cu tratamentele medicale convenţionale cum ar fi minoxidil şi finasteridă administrate pe cale bucală. Finasterida a avut efecte adverse multiple ca de exemplu disfuncţie erectilă şi mărirea sânilor la bărbaţi. Între timp, efectele adverse ale minoxidil-ului includ mâncărimi şi cojirea scalpului.

Ca rezultat al efectelor secundare şi a lipsei reuşitei, mulţi bărbaţi au oprit tratamentul cu aceste medicamente. Un studiu al UCLA a găsit că mulţi utilizatori ai finasteridei au oprit tratamentul la scurt timp după ce l-au început. Studiul, care a avut 1261 pacienţi, a observat că numai 414 pacienţi (32%) au continuat tratamentul cel puţin un an, în timp ce 297 au încetat tratamentul între trei şi 15 luni. Cercetarea a avut următoarele concluzii:

“Un număr de 414 de bărbaţi au continuat să-şi ia medicamentele dar numai 211 s-au întors pentru întrebările ulterioare ale testului. Un mic procentaj din grup a simţit că le-a crescut părul. Restul de persoane rămase au înregistrat rezultate slabe”.

Alte studii au arătat că acest ulei poate inhiba enzima 5-alfa reductază – implicată în încetinirea şi reducerea creşterii părului. Această enzimă este implicată de asemenea în transformarea steroizilor, incluzând aldosterone, testosteron, cortizol şi altele.

În ceea ce priveşte calviţia, reductaza 5-alfa este implicată în transformarea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT), care este unul dintre mecanismele centrale implicate în calviţie. Nivelurile mari de dihidrotestosteron distrug foliculele capilare. Acest fapt cauzează subţierea părului până când foliculele îşi încetează activitatea. Din acest punct, pierderea părului devine definitivă.

Aproximativ 95% din pierderea părului este cauzată de acest mecanism.