UE avertizează Georgia: Adoptarea legii privind ONG-urile pune în pericol aderarea ţării la blocul european

Protestatari flutură steaguri georgiene şi ale UE în faţa parlamentului georgian. (Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

Liderii Uniunii Europene au declarat, joi, la summitul de la Bruxelles că drumul Georgiei către aderarea la UE este blocat din cauza adoptării controversatei legi privind influenţa străină, transmite BBC.

"Consiliul European solicită autorităţilor georgiene să îşi clarifice intenţiile prin schimbarea cursului actual de acţiune care pune în pericol parcursul Georgiei către UE", se arată într-un document al summitului.

Aceştia au adăugat că îşi menţin "solidaritatea fermă cu poporul georgian" şi şi-au exprimat "disponibilitatea de a continua să sprijine georgienii pe calea lor către un viitor european".

"Consiliul European solicită autorităţilor georgiene să îşi clarifice intenţiile prin schimbarea cursului actual de acţiune, care pune în pericol parcursul Georgiei către UE, conducând de facto la oprirea procesului de aderare", se arată în declaraţia privind concluziile lor de la summit.

Georgiei i s-a acordat statutul de ţară candidată la UE în decembrie, după ce i s-a prezentat o listă de măsuri pe care trebuie să le ia pentru a continua, inclusiv reforma justiţiei.

Cu toate acestea, blocul comunitar a criticat adoptarea noii legi privind influenţa străină, care urmează să intre în vigoare lună viitoare.

Conform acesteia, mass-media şi organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 20 % din finanţarea lor din străinătate vor trebui să se înregistreze ca "organizaţii care acţionează în interesul unei puteri străine", să se supună unor audituri stricte sau să se confrunte cu amenzi punitive.

Guvernul georgian susţine că normele vor asigura transparenţa banilor care circulă pentru a sprijini ONG-urile şi vor proteja Georgia de interferenţele străine.

Opozanţii săi au numit-o "legea rusă" din cauza asemănărilor cu o lege existentă în Rusia şi consideră că motivul real al legislaţiei este înăbuşirea disidenţei înainte de alegerile parlamentare din octombrie.

SUA au declarat anterior că legea ameninţă libertatea de exprimare.

Mii de georgieni au protestat împotriva legii şi au fost raportate cazuri în care lucrători ai ONG-urilor, activişti şi politicieni din opoziţie au primit ameninţări sau au fost agresaţi fizic la mitinguri.

Joi, liderii UE au solicitat, de asemenea, să se pună capăt "actelor tot mai frecvente de intimidare, ameninţare şi agresiune fizică împotriva reprezentanţilor societăţii civile, liderilor politici, activiştilor civili şi jurnaliştilor".

Ei au declarat că vor continua să monitorizeze îndeaproape situaţia din Georgia şi au solicitat guvernului să se asigure că viitoarele alegeri vor fi "libere şi corecte".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor