Tancurile israeliene avansează în zone din nordul şi sudul Gazei. Luptele continuă

Distrugeri provocate de forţele israeliene în Gaza (Youtube Screenshot)
Redacţia
30.06.2024

Forţele israeliene au continuat să avanseze duminică în cartierul Shejaia din nordul oraşului Gaza şi, de asemenea, au avansat în vestul şi centrul oraşului Rafah din sud, ucigând cel puţin şase palestinieni şi distrugând mai multe case, au declarat locuitorii.

Tancurile israeliene, care au revenit în Shejaia în urmă cu patru zile, au tras obuze spre mai multe case, blocând familiile în interior, au mai spus localnicii, potrivit Reuters.

Luând cuvântul la începutul reuniunii săptămânale a cabinetului de duminică, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi-a reiterat poziţia conform căreia nu există niciun substitut pentru obţinerea victoriei în războiul împotriva Hamas.

"Forţele noastre operează în Rafah, Shejaia, peste tot în Fâşia Gaza. Zeci de terorişti sunt eliminaţi în fiecare zi. Aceasta este o luptă dificilă care se duce la sol, uneori în lupte corp la corp, dar şi în subteran", a declarat Netanyahu.

"Ne-am angajat să luptăm până când ne vom atinge toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noştri, asigurarea că Gaza nu va mai constitui niciodată o ameninţare pentru Israel şi întoarcerea locuitorilor noştri în siguranţă la casele lor din sud şi din nord", a adăugat el.

Armata israeliană a declarat că forţele care operează în Shejaia au ucis în ultima zi mai mulţi bărbaţi înarmaţi palestinieni. Forţele israeliene au localizat o infrastructură militară în interiorul unei şcoli a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi au descoperit zeci de arme şi "documente cu informaţii valoroase", a mai spus armata.

Sâmbătă, armata a anunţat moartea a doi soldaţi israelieni în nordul Gaza.

În cadrul unui alt raid în Shejaia, forţele israeliene au localizat o "celulă de război teroristă" într-o clinică, a declarat armata, care a acuzat din nou Hamas că se foloseşte de "structuri civile în scopuri teroriste".

Hamas neagă că ar folosi în scopuri militare locaţii civile precum şcoli şi spitale.

Aripa armată a Hamas şi aliatul Jihadului Islamic au raportat lupte violente atât în Shejaia, cât şi în Rafah, afirmând că luptătorii lor au lansat rachete antitanc şi proiectile împotriva forţelor israeliene care operează acolo.

După mai mult de opt luni de război aerian şi terestru al Israelului în Gaza, militanţii continuă să organizeze atacuri împotriva forţelor israeliene, operând în zone pe care armata israeliană a declarat că le-a preluat cu luni în urmă.

Eforturile mediatorilor arabi, susţinuţi de Statele Unite, nu au reuşit până acum să obţină o încetare a focului. Hamas susţine că orice acord trebuie să pună capăt războiului şi să ducă la o retragere completă a Israelului din Gaza. Israelul spune că va accepta doar pauze temporare în lupte până când Hamas, care conduce Gaza din 2007, va fi eradicat.

În Rafah, aproape de graniţa cu Egiptul, tancurile israeliene au pătruns mai adânc în mai multe districte din estul, vestul şi centrul oraşului, iar medicii au declarat că şase persoane au fost ucise într-un atac israelian asupra unei case din Shaboura, în inima oraşului.

Rezidenţii au declarat că armata israeliană a incendiat moscheea Al-Awda din centrul oraşului Rafah, una dintre cele mai cunoscute din oraş.

Israelul a declarat că operaţiunile sale militare din Rafah vizează eradicarea ultimelor batalioane armate ale Hamas.

Armata israeliană a precizat duminică faptul că forţele sale au continuat operaţiunile "ţintite, bazate pe informaţii" în Rafah, ucigând mai mulţi bărbaţi înarmaţi în diferite confruntări şi dezmembrând tuneluri.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a afirmat duminică, într-o declaraţie, că lipsa de combustibil va duce la închiderea tuturor spitalelor, unităţilor sanitare şi generatoarelor de oxigen rămase în enclavă, dacă nu va sosi mai mult combustibil în următoarele 48 de ore.

Ultimul război a izbucnit atunci când militanţii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit calculelor israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis până acum aproape 38.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, şi a lăsat enclava de coastă în ruine.

Ministerul nu face distincţie între combatanţi şi necombatanţi, dar oficialii spun că majoritatea morţilor sunt civili. Peste 300 de soldaţi israelieni au fost ucişi în Gaza, iar Israelul susţine că cel puţin o treime dintre morţii palestinieni sunt luptători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor