Gates şi Warren Buffett fac echipă pentru a transforma energia nucleară necesară dezvoltării Inteligenţei Artificiale

Bill Gates (Jemal Countess/Getty Images for TIME *)
Redacţia
30.06.2024

Bill Gates este gata să investească miliarde de dolari pentru ca energia nucleară de ultimă generaţie să demareze în Statele Unite. Al şaselea cel mai bogat om din lume este de ani de zile un susţinător ferm al energiei nucleare şi a investit deja peste un miliard de dolari din banii proprii în compania sa inovatoare de energie nucleară TerraPower LLC, potrivit OilPrice.com.

Dar, potrivit lui Gates, acel miliard este doar începutul. "Am investit peste un miliard şi voi mai investi alte miliarde", a declarat Gates, citat recent de Bloomberg.

Energia nucleară a câştigat teren în întreaga lume ca opţiune viabilă pentru strategiile naţionale şi private de decarbonizare. Susţinătorii energiei nucleare afirmă că nu ne mai putem permite să ignorăm imensul potenţial de energie curată al energiei nucleare, deoarece este o tehnologie dovedită, cu o infrastructură existentă abundentă, precedente juridice şi o capacitate de producţie uriaşă.

Deşi nu este considerată o energie regenerabilă, energia nucleară emite zero emisii de carbon şi ar putea fi o parte esenţială a unei căi viabile de atingere a obiectivelor globale privind emisiile de CO2.

Găsirea de noi modalităţi de a obţine rapid o cantitate mare de energie curată a devenit din ce în ce mai urgentă pe măsură ce sectorul tehnologic, în special inteligenţa artificială, consumă rapid cantităţi colosale de energie. De fapt, cererea crescută din sectorul tehnologiei a devenit atât de extremă încât, pentru prima dată în ultimii ani, creşterea cererii de energie din lumea dezvoltată a depăşit-o pe cea din ţările în curs de dezvoltare, dând peste cap un scenariu de lungă durată.

"În prezent, întreaga industrie IT este responsabilă pentru aproximativ 2% din emisiile globale de CO2", a raportat Science Alert în 2023. Şi acesta este doar începutul. Firma de consultanţă şi cercetare tehnologică Gartner preconizează că, fără schimbări majore în industrie şi în politici, sectorul IA va fi responsabil pentru 3,5% din consumul global de energie electrică în 2030.

SUA ar putea accelera rata de refacere a rezervei strategice de petrol

Ca urmare, marii producători de tehnologie se preocupă serios de găsirea de noi surse de energie fără emisii de carbon pentru a alimenta cererea insaţiabilă a companiilor lor. Iar unele dintre cele mai mari nume din domeniu se uită la energia nucleară pentru a acoperi această nevoie. TerraPower a lui Bill Gates, pe care acesta a cofondat-o şi cofinanţat-o împreună cu multimiliardarul Warren Buffett (cei doi bărbaţi au averi nete estimate la 140 de miliarde USD şi, respectiv, 103 miliarde USD), va furniza probabil direct energie nucleară pentru a alimenta ambiţiile masive ale Microsoft în materie de inteligenţă artificială.

TerraPower îşi propune să facă energia nucleară mai sigură şi mai puţin controversată prin testarea unui nou tip de reactor care utilizează sodiu lichid ca agent de răcire, ceea ce îi permite să reducă semnificativ consumul de apă şi, eventual, chiar să îşi recicleze propriul combustibil nuclear uzat, închizând astfel un circuit critic de deşeuri periculoase.

O generaţie mai tânără de experţi în tehnologie cu buzunare mari manifestă, de asemenea, un interes deosebit pentru energia nucleară, ca o potenţială soluţie salvatoare pentru trenul scăpat de sub control pe care îl reprezintă cererea de energie a inteligenţei artificiale şi emisiile de gaze cu efect de seră asociate.

Sam Altman, cofondatorul OpenAI, creatorul ChatGPT, a declarat public că energia nucleară va fi esenţială pentru a menţine sub control amprenta de carbon a IA. De asemenea, Altman a fondat un start-up specializat în "microreactoare nucleare". Oklo, care este o firmă de energie nucleară integrată în IA, a devenit publică în luna mai.

În plus, Altman este un mare susţinător al cercetării în domeniul fuziunii nucleare. "Sistemele de inteligenţă artificială ale viitorului vor avea nevoie de cantităţi uriaşe de energie, iar fisiunea şi fuziunea pot contribui la furnizarea acestora", a fost citat Altman în Wall Street Journal în vara anului trecut.

Nu numai că unele dintre cele mai mari nume din Big Tech cred că energia nucleară este cheia menţinerii sub control a amprentei de carbon a sectorului tehnologic, dar cred, de asemenea, că ar putea fi o aventură profitabilă, în special cu unele dintre inovaţiile aduse în sectorul reactoarelor nucleare de ultimă generaţie. Din punct de vedere istoric, unul dintre cele mai mari obstacole în calea extinderii energiei nucleare a fost reprezentat de costurile ridicate de construcţie a noilor centrale. Dar reactoarele mai mici şi mai standardizate ar putea reduce semnificativ aceste costuri.

Bill Gates este de părere că este posibil ca energia nucleară să devină accesibilă şi eficientă şi intenţionează să continue să îşi folosească averea până când se va ajunge acolo. "Cărbunele este depăşit de gazele naturale", a declarat Gates pentru CNN într-un interviu recent. "Aşa că ceea ce trebuie să facem este să concurăm eficient cu gazul natural".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor