Consiliul editorial al The New York Times îi cere lui Biden să se retragă din cursa prezidenţială

Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
30.06.2024

Consiliul editorial al publicaţiei New York Times i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să se retragă din cursa prezidenţială din 2024, într-un demers care riscă să alimenteze o dezbatere aprinsă cu privire la aptitudinea sa de a servi, care a fost declanşată de prestaţia sa şovăitoare la dezbaterea de joi cu Donald Trump.

"Biden a fost un preşedinte admirabil. Sub conducerea sa, naţiunea a prosperat şi a început să abordeze o serie de provocări pe termen lung, iar rănile deschise de Trump au început să se vindece", a scris comitetul editorial într-un articol publicat vineri. "Dar cel mai mare serviciu public pe care îl poate face acum Biden este să anunţe că nu va continua să candideze pentru realegere", potrivit Politico.

Evaluarea tranşantă a capacităţii lui Biden de a servi din partea unuia dintre cele mai mari şi mai influente ziare din ţară este o lovitură semnificativă pentru realegerea sa, venind la doar câteva ore după ce preşedintele a încercat să atenueze îndoielile cu privire la capacitatea sa declarând la un miting în Carolina de Nord că nu mai dezbate la fel de bine ca înainte, dar ştie să spună adevărul.

Atât comitetul editorial al ziarului, cât şi mai mulţi editorialişti au ţinut să laude cariera de decenii a lui Biden şi au remarcat decizia sa iniţială de a candida pentru a proteja sufletul ţării.

Cu toate acestea, comitetul editorial al Times a fost necruţător. În timp ce Biden ar fi alegerea sa "fără echivoc" împotriva lui Trump din cauza pericolului pe care îl reprezintă fostul preşedinte, Biden trebuie să se dea la o parte pentru că a picat propriile teste, create pentru el însuşi: faptul că este candidatul cel mai eligibil pentru a învinge "ameninţarea tiraniei" reprezentată de Trump şi provocarea lui Trump la dezbaterea de joi pe baza datei şi regulilor sale preferate.

De asemenea, comitetul editorial şi-a exprimat îngrijorările de lungă durată cu privire la apariţiile publice limitate ale lui Biden, care nu au putut fi spulberate de o "presupusă răceală" sau de o "noapte proastă".

"De mai multe ori, el s-a chinuit să ajungă la sfârşitul unei propoziţii", a adăugat comitetul.

Comitetul, care este format din 14 membri, a îndemnat Partidul Democrat să aleagă un nou candidat. De asemenea, a încercat să înlăture multe dintre potenţialele reacţii ale democraţilor, inclusiv ideea că un nou candidat nu este posibil având în vedere stadiul campaniei şi că dezbaterea a fost doar un moment important pentru un om cu o viaţă plină de eşecuri şi o preşedinţie plină de realizări.

"Sarcina revine Partidului Democrat de a pune interesele naţiunii mai presus de ambiţiile unui singur om", a mai scris comitetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor