Liderul Argentinei refuză să îi ceară scuze omologului său brazilian şi “ego-ului său inflamat”

Javier Milei (TOMAS CUESTA GETTY IMAGES)
re
30.06.2024

Preşedintele argentinian Javier Milei a declarat, vineri, că nu va cere scuze omologului său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, aşa cum i-a cerut acesta în urmă cu câteva zile, catalogându-l drept un "stângist" cu un "ego inflamat", potrivit Buenos Aires Times.

"Trebuie să ne ridicăm deasupra acestor fleacuri, deoarece interesele argentinienilor şi brazilienilor sunt mai importante decât ego-ul inflamat al unui stângist mărunt", a declarat Milei în cursul unui interviu acordat postului de televiziune LN cu privire la solicitarea lui Lula.

Preşedintele brazilian declarase public în această săptămână că nu va vorbi cu Milei până când acesta nu îşi va cere scuze pentru "prostiile" pe care le-a spus anterior despre el.

"Nu am vorbit cu preşedintele Argentinei pentru că eu cred că ar trebui să ceară scuze Braziliei şi mie. A spus o mulţime de prostii, vreau doar să îşi ceară scuze", a declarat Lula într-un interviu acordat site-ului UOL.

Liderul de stânga nu a precizat despre ce declaraţii este vorba, deşi Milei s-a referit anterior la el ca fiind "corupt" şi "comunist".

"Care sunt problemele, că l-am numit corupt? Nu a fost închis pentru că a fost corupt? Că l-am numit comunist? Nu este el un comunist? De când trebuie să-ţi ceri scuze pentru că spui adevărul? Sau suntem atât de bolnavi de corectitudine politică încât nu mai poţi spune nimic despre stânga, chiar şi atunci când este adevărat?", a declarat Milei vineri.

Cei doi preşedinţi s-au salutat cordial când s-au întâlnit recent în Italia, în timpul summitului G7, dar nu au avut parte de o întâlnire bilaterală. Lula a declarat că Argentina "este o ţară foarte importantă pentru Brazilia, iar Brazilia este foarte importantă pentru Argentina" şi că "nu este un preşedinte al Republicii care va crea certuri între Brazilia şi Argentina".

Milei a dezvoltat legături mai strânse cu fostul preşedinte brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro, pe care l-a invitat la învestirea sa. Deşi au existat încercări de apropiere de guvernul lui Lula, liderul brazilian nu a participat la ceremonia de la Buenos Aires.

Milei şi Lula se vor întâlni din nou la Asuncion, Paraguay, la începutul lunii iulie, pentru summitul Mercosur.

O sursă din cadrul Ministerului de Externe al Paraguayului a confirmat pentru AFP că cei doi lideri vor participa la reuniunea din 8 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor