Ucraina: Liderii opoziţiei nu au acceptat propunerea de a conduce Guvernul

Presa ucraineană continuă să relateze despre negocierile liderilor opoziţiei ucrainene: Arseni Iateniuk, Vitali Kliciko şi naţionalistul Oleg Tiagnîbok şi preşedintele Viktor Ianukovici. Potrivit publicaţiei Kiev Post liderii opoziţiei nu au acceptat propunerea de a conduce Guvernul, pentru că oferta politică nu includea alegeri prezidenţiale anticipate şi abrogarea legilor ce restrâng dreptul la proteste şi libertatea presei ce au fost adoptate pe 16 ianuarie.
Gina Zaragiu
26.01.2014

alte articole

Delegaţia prezidenţială împreună cu cei trei lideri politic ai opoziţie din Ucraina. 25 ianuarie 2014. (MYKHAYLO MARKIV / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
26.01.2014

Presa ucraineană continuă să relateze despre negocierile liderilor opoziţiei ucrainene: Arseni Iateniuk, Vitali Kliciko şi naţionalistul Oleg Tiagnîbok cu preşedintele Viktor Ianukovici, si declaraţiile acestora. Astfel, potrivit publicaţiei Kiev Post liderii opoziţiei nu au acceptat propunerea de a conduce Guvernul, pentru că oferta politică nu includea alegeri prezidenţiale anticipate şi abrogarea legilor ce restrâng dreptul la proteste şi libertatea presei ce au fost adoptate pe 16 ianuarie.

Oferta lui Ianukovici mai conţinea şi eliberarea tuturor protestatarilor reţinuţi de forţele de ordine în ultimele două luni de proteste.

Opoziţia nu doreşte să guverneze împreună cu Ianukovici

Viktor Ianukovici a negociat sâmbătă cu liderii opoziţiei şi a fost de acord asupra demisiei guvernului premierului Mikola Azarov şi cu constituirea unui nou guvern condus de Arseni Iateniuk (liderul partidului Iuliei Timoşenko, numit Patria) şi Vitali Kliciko ca vicepremier.

Opoziţia a refuzat, deoarece nu doreşte să guverneze împreună cu Ianukovici.

Reiterând poziţia opoziţiei, oligarhul ucrainean Piotr Porosenko a declarat că opoziţia trebuie să rămână unită pentru a reuşi să-şi atingă obiectivele. Porosenko, care a fost ministrul Economiei în timpul actualului mandat al preşedintelui Ianukovici, a fost unul dintre liderii revoluţiei portocalii din 2004.

”Trebuie să rămânem uniţi pentru a reuşi să ne atingem obiectivele şi să nu lăsăm pe nimeni să ne scindeze (...) Ei ne-au făcut o propunere crezând că o vom refuza. Condiţia pe care Vitali Kliciko a menţionat-o a fost că opoziţia trebuie să-şi asume responsabilitatea de a duce Ucraina în Europa. Suntem pregătiţi pentru asta.” Cu alte cuvinte, opoziţia ucraineană arată că nu fuge de responsabilitatea guvernării, însă nu doreşte să guverneze împreună cu actualul preşedinte.

Declaraţiile liderilor opoziţiei

Prima condiţie care a fost acceptată de guvernul lui Ianukovici a fost eliberarea fraţilor noştri. Cazurile penale trebuie abandonate şi toţi oamenii trebuie eliberaţi. Legile ruşinoase adoptate nu prin ridicarea mâinii, ci cu picioarele majorităţii, trebuie abrogate. Nu ne temem de asumarea responsabilităţii, suntem gata să conducem o naţiune europeană

Liderul naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnîbok, a declarat că a putut observa o schimbare datorită extinderii protestelor atât în toate regiunile din vestul ţării cât şi în zona centrală.

”De ce au început autorităţile să lase de la ele? Este a treia rundă de negocieri şi am simţit o schimbare a stării de spirit. Este din cauză că am deschis un al doilea front, protestele nu au loc doar aici în Kiev, ci au început şi în regiunile în care poporul preia puterea (...) Pentru a rezolva criza trebuie să continuăm negocierile. Am simţit că facem progrese importante, au vorbit altfel acum. Pe moment, nu sunt pregătiţi să abroge legile, dar vom pune presiune pe ei. Este obiectivul nostru limpede: să abroge legile”.

Într-un mesaj pe Twitter adresat lui Viktor Ianukovici, liderul celui mai important partid de opoziţie, Arseni Iateniuk, a notat ”Niciun acord. Terminăm ceea ce am început. Poporul va decide liderii, nu dumneavoastră (...) Guvernul a dus ţara pe marginea prăpastiei".

”Prima condiţie care a fost acceptată de guvernul lui Ianukovici a fost eliberarea fraţilor noştri. Cazurile penale trebuie abandonate şi toţi oamenii trebuie eliberaţi. Legile ruşinoase adoptate nu prin ridicarea mâinii, ci cu picioarele majorităţii, trebuie abrogate. Nu ne temem de asumarea responsabilităţii, suntem gata să conducem o naţiune europeană”.

Arseni Iateniuk care a fost ministru de Externe, al Economiei, preşedinte al parlamentului şi viceguvernator al Băncii Naţionale, a mai cerut reîntoarcerea la Constituţia din 2004 şi eliberarea Iuliei Timoşenko.

”Destul cu un singur ţar. Nu mai credem niciun cuvânt de-al lor, credem doar în acţiune şi rezultate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor