Ucraina aşteaptă. Protestatarii ameninţă că vor lupta până la capăt [video violent]

Proteste anti-guvernamentale în Ucraina
Proteste anti-guvernamentale în Ucraina (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)

Material video violent, nerecomandat minorilor, pe pagina originală a articolului Epoch Times România

Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici s-a întâlnit joi cu opoziţia pentru a încerca să găsească o soluţie la criza pe care a produs-o prin legislaţia votată cu câteva zile în urmă.

Discuţiile cu administraţia prezidenţială sunt privite de opoziţie drept o ultima şansă dată autorităţilor. Confruntările, care au survenit după două luni de proteste au fost generate de refuzul lui Ianukovici de a semna un acord de integrare cu Uniunea Europeană sub presiunea Rusiei au ajuns până la scene extrem de violente.

Ianukovici a cerut joi o sesiune extraordinară a parlamentului pentru a uşura criza în urma căreia au murit deja patru protestatari împuşcaţi şi unul a fost omorât într-o cădere, potrivit activiştilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedenţiei, Parlamentul va discuta, în cadrul unei sesiuni care este aşteptată săptămâna viitoare, cererile protestatarilor privind la demisia guvernului, precum şi anularea legislaţiei anti-protest controversate. Însă el nu a menţionat nimic despre alegeri prezidenţiale anticipate, o cerere cheie a opoziţiei.

Liderul Partidului Patriei Arseniy Yatsenyuk, liderul naţionalist Oleg Tyagnybok şi campionul mondial la box, liderul de partid Vitali Klitschko au început pe seară discuţiile mult amânate cu Ianukovici, a informat preşedinţia.

Klitschko a intermediat mai devreme un armistiţiu de oprire a violenţelor dintre protestatari şi poliţie pe durata discuţiilor.

"Păstraţi baricadele, dar (fiţi) calmi, până se termină discuţiile", a declarat acesta.

Protestatarii ameninţă că vor lupta până la capăt

Ambele părţi au rămas în linişte în spatele liniilor de luptă de lângă stadionul legendarului club de fotbal Dinamo Kiev din centrul oraşului. Yatsenyuk i-a avertizat miercuri pe protestatarii că Ianukovici are 24 de ore pentru a conveni la o soluţie paşnică.

"Dacă el nu merge pe această cale, atunci vom merge înainte împreună şi dacă aceasta înseamnă un glonţ în cap, atunci este un glonţ în cap şi basta", a declarat el.

Tensiunile au crescut şi în afara Kievului şi Olev Salo, guvernatorul regiunii vestice Lviv a Ucrainei şi-a dat demisia joi după ce protestatarii anti-guvernamentali i-au devastat birourile strigând “revoluţie”. Primarul oraşului Lviv a apărut la televizor, făcând concesii protestatarilor din oraş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe