Revolutia din Ucraina: atrocităţile au trezit o naţiune [video]

Protestatarii stau adunaţi în jurul unui foc în timpul confruntărilor de pe 23 ianuarie 2014, Kiev.
Protestatarii stau adunaţi în jurul unui foc în timpul confruntărilor de pe 23 ianuarie 2014, Kiev. (Rob Stothard / Getty Images)

Material video cu abuzurile comise de Berkut pe 1 decembrie 2013, care au repornit manifestaţiile în Kiev. Conţinut violent

Protestele paşnice din centrul Kievului demarate la sfârşitul lunii noiembrie s-au transformat, treptat, într-o revoluţie în plinul sens al cuvântului ce a cuprins o bună parte din vestul şi centrul Ucrainei, joi, atunci când mai multe primării au fost blocate de protestatarii anti-guvernamentali, transmite Kiev Post.

Corupţia guvernului Ianukovici a depăşit de mult limita toleranţei ucrainienilor, iar dacă refuzul de a semna un acord cu Uniunea Europeană a stârnit o mică parte din populaţie, abuzurile continue, legile opresive votate ilegale, deturnarea ţării spre Rusia şi autorizarea armelor de foc în urma căruia mai multe persoane au fost omorâte, a adus ţara într-un adevărat moment de cumpănă.

Opoziţia din Ucraina a încercat în repetate rânduri negocieri paşnice şi era dispusă la foarte multe compromisuri pentru a se înceta ”măcelul” stârnit de Berkut, forţele special antrenate pentru înăbuşirea revoltelor.

La fiecare ”strângere de laţ” pe care o încerca Ianukovici asupra cetăţenilor, la fiecare abuz şi la fiecare crimă, nevoia de libertate a Ucrainei creştea considerabil iar acum s-a ajuns în punctul în care nu mai poate fi oprită.

Cum s-a ajuns la revoluţie

Prima mişcare a lui Ianukovici care a umplut paharul a fost la Moscova. Refuzul de la Vilnius deranja multă lume, însă cotitura spre Rusia ce a urmat a făcut să se reverse mările la Kiev.

A urmat încercarea de înăbuşire violentă a protestelelor paşnice din data de 1 decembrie, o încercare fragilă de a submina voinţa oamenilor care îşi cereau drepturile. Totuşi, Ucraina nu vroia conflict ci libertate, lucru dovedit prin continuarea protestelor, paşnice la vremea aceea.

În acelaşi timp cu protestele, autoritarismul exercitat de putere devenea din ce în ce mai violent, mai abuziv şi mai lipsit de scrupule culminând în final cu seria de legi ”sovietice” votate ilegal de parlament.

La scurt timp a urmat blocarea comunicaţiilor telefonice a celor ce participau pe EuroMaidan din partea mai multor firme de telefonie şi blocajul internetului.

Luni, protestatarii au prins câteva zeci de ”tituşkii”, agitatorii plătiţi de Ianukovici să se infiltreze printre protestatari pentru da ocazii trupelor Berkut de a-i ataca. Joi, o parte dintre ei protestau în faţa ambasadei Statelor Unite.

Tot joi, în urma conflictelor din centrul capitalei, s-au înregistrat cel puţin 4 persoane împuşcate, peste 1800 rănite şi peste 100 de jurnalişti bătuţi.

Luni, doi cunoscuţi activişti pro-europeni, Igor Lutsenko şi Yuriy Verbytsky, au fost răpiţi de către ”10 persoane care păreau plătite şi abandonaţi apoi într-o pădure de lângă Kiev”, conform declaraţiilor lui Igor Lutsenko. Miercuri, Yuriy Verbytsky a fost găsit mort.

Totuşi, liderii opoziţiei, Arseny Yatseniuk, Vitali Kliciko şi Oleh Tiahnybok, puşi faţă în faţă cu delegaţia preşedintelui Viktor Ianukovici au încercat o altă rundă de reconciliere, însă discuţiile nu au nici un rezultat.

Miercuri şi joi, poliţia ”anti revoltă” împreună cu tituşkii au ridicat protestatarii răniţi din spitalul Oleksandrivska, Spitalul de Prim Ajutor, Spitalul nr. 12 şi Spitalul nr. 17. Toate centrele medicale sunt din Kiev, conform EuroMaidan SOS, departamentul medical al mişcării.

Miercuri, unul din adăposturile Crucii Roşii a fost asaltat cu grenade lacrimogene de mai mulţi ofiţeri Berkut. Doctorii au fost goniţi, o mare parte din echipamentul medical distrus sau abandonat. Mai mulţi doctori ce purtau vestele Crucii Roşii au fost atacaţi de poliţie, iar aceste acţiuni contravin acordului de la Geneva.

Forţele de poliţie Berkut au fost înregistrate în ultimele trei zile în timp ce torturau mai mulţi activişti. Mihailo Niskohuz, un student din Lviv, este unul dintre cei torturaţi. Berkutul l-au acoperit cu spray lacrimogen, l-au bătut iar apoi l-au crestat cu cuţitul în timp ce îl abuzau verbal. În acelaşi timp activistul este acuzat pentru participarea la proteste şi poate primi între 8 şi 12 ani de închisoare.

Pe internet s-au răspândit mai multe filmări de bună calitate luate din apropierea mai multor activişti torturaţi de Berkut. Aceştia au fost dezbrăcaţi, udaţi şi bătuţi în plină stradă.

Joi, cetăţenii din Lviv, Ternopil , Cherkassi, Rivne şi Khmelnitski s-au alăturat Kievului şi au ocupat clădirile guvernamentale locale. Încercări asemănătoare au avut loc şi în oraşele Sumi, Ivano-Frankivsk, Zhitomir şi Vinnitsia, rămase însă fără succes.

Mass media din Ucraina anunţă că mai multe mişcări de acest fel sunt programate pentru ziua de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii