Ucraina: împresurat, Ianukovici face concesii la masa rotundă

O parte din protestatarii, înarmaţi cu scuturi şi bâte. Kiev, 24 ianuarie 2014.
O parte din protestatarii, înarmaţi cu scuturi şi bâte. Kiev, 24 ianuarie 2014. (Rob Stothard / Getty Images)

Sâmbătă, veştile proaste au continuat să curgă încă din dimineaţa zilei pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, după ce odată cu capturarea celei de-a 10 primării mai multe sute de poliţişti Berkut din oraşul Vinnytsia s-au alăturat protestatarilor anti-guvernamentali, notează Kiev Post.

Forţat de împrejurări, în timp ce protestatarii de pe EuroMaidan continuă a 7-a zi de ciocniri sângeroase cu Berkutul, preşedintele Viktor Ianukovici este dispus să facă unele concesii la masa rotundă.

În urma ultimei runde de negocieri, care au durat 3 ore, dintre liderii politici ai opoziţie, Vitaly Klitschko, Arseniy Yatseniuk şi Oleh Tiahnybok, şi preşedintele Viktor Ianukovici o soluţie diplomatică a fost făcută publică în seara zilei de sâmbătă.

Într-o ultimă încercare de a-şi păstra mandatul, Viktor Ianukovici este dispus să-i ofere postul de premier lui Arseniy Yatseniuk din partidul Batkivshchyna al Iuliei Timoshenko, în timp ce liderului partidului UDAR, Vitaly Klitschko, i s-a oferit postul de premier adjunct, conform ministrului de Justiţie, Olena Lukash.

Însă boxerul devenit politician, Vitaly Klitschko, a refuzat să comenteze pe tema negocierilor precizând decât că a fost ”prima rundă a negocierilor”.

O altă concesie survenită în ultima zi de negociere la care ambele părţi au căzut de acord, este amnistierea tuturor protestatarilor participanţi în proteste odată cu încheierea acesteia. Unul dintre cele mai importante subiecte ale negocierilor, rămasă însă fără un răspuns cert, a fost revenirea Constituţiei din Ucraina la forma avută în anul 2004.

Totuşi unul din liderii EuroMaidanului, Dmytro Yaraosh, liderul Sectorului de Dreapta, a denunţat negocierile.

”Nici un compromis cu o grupare mafiotă”, a anunţat Dmytro Yarosh.

Odată cu capturarea primăriei din centrul Kievului, ministrul de Interne Vitaly Zakharchenko îi critică pe cei trei lideri politici ai opoziţiei pentru că ”nu vor să se disocieze de forţele radicale, dar nici nu sunt capabili să-i controleze”, conform unui comunicat pe website-ul ministerului.

În după-amiaza zilei de sâmbătă, înainte de negocieri, Anatoliy Hrytsenk, fostul ministru al Apărării, a îndemnat participanţii la proteste să utileze toate armele legale atunci când patrulează pe străzile din Kiev. Anunţul acestuia a fost susţinut unanim în timpul forumului naţional al EuroMaidanului din Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe