Angela Merkel îi cere preşedintelui Ucrainei să poarte un dialog serios cu opoziţia

Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Violenţele din Ucraina, unde poliţia a fost mandatată să tragă în protestatari, îngrijorează statele membre UE. Cancelarul german Angela Merkel a vorbit joi, personal la telefon cu preşedintele Viktor Ianukovici, cerându-i acestuia să poarte un dialog serios cu opoziţia.

"Cancelarul a lansat un apel urgent preşedintelui de a purta un dialog serios cu opoziţia şi care să conducă la rezultate concrete, dintre care... retragerea legilor ce limitează drepturile cetăţenilor", potrivit unui comunicat al cancelariei, precizând că dna Merkel i-a telefonat joi după-amiază lui Ianukovici, informeză Agerpres.

Cancelarul Germaniei "şi-a exprimat emoţia faţă de recentele accese de violenţă la Kiev şi le-a condamnat cu tărie", mai informează AFP.

Angela Merkel, care a respins ideea unor sancţiuni împotriva lui Ianukovici, a criticat guvernul ucrainean şi i-a cerut "să protejeze viaţa" manifestanţilor, după recentele violenţele din Kiev, soldate cu 5 morţi şi cel puţin 300 de răniţi.

"Suntem nu doar îngrijoraţi ci de-a dreptul indignaţi să vedem modul în care legi care afectează însăşi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sunt adoptate pe "repede-înainte", a mai declarat Angela Merkel, referindu-se la legile opresive adoptate de Ianukovici, ce îngrădesc dreptul cetăţenilor de a manifesta, sub ameninţarea unor pedepse draconice.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi responsabilii opoziţiei, pentru a facilita "dialogul" în vederea unei "soluţii politice" la criză, mai relatează AFP.

Statele Unite condamnă şi ele violenţele de la Kiev, unde forţele de ordine reprimă cu violenţă protestele de pe Euromaidan. Miercuri, SUA au anunţat primele sancţiuni, revocând vizele mai multor ucraineni "legaţi de violenţele" ce au loc în Ucraina. Oficialii americani nu au făcut publice nici identitatea nici funcţiile acestor persoane dar au precizat că au în vedere "şi alte măsuri" împotriva celor ce se fac vinovaţi de "actualele violenţe."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe