Ucraina are de plătit 2,7 miliarde de dolari pentru gazele ruseşti până la 25 ianuarie

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Compania energetică a Rusiei, Gazprom, a anunţat că Ucraina îi datorează 2,7 miliarde de dolari pentru livrările de gaze naturale de anul trecut iar suma trebuie achitată până la data de 25 ianuarie 2014, notează Ria Novosti.

Datoria la gaze a fost stabilită în funcţie de preţul vechi stabilit de Gazprom, deoarece noul preţ, redus cu 30%, a intrat în vigoare pe data de 1 ianuarie 2014, precizează un purtător de cuvânt al Gazprom.

Conform oficialului rus, există posibilitatea ca Ucraina să ceară amânarea plăţii. În 2014, este preconizat ca Gazprom să furnizeze până la 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Kiev.

La 17 decembrie 2013, Vladimir Putin anunţa în cadrul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, că Rusia va acorda o reducere temporară de aproximativ 30% la gazele Ucrainei, prin intermediul companiei energetică Naftogaz. În urma înţelegerii, preţul la 1.000 de metri cubi de gaze urmează să scadă de la 400 de dolari la 268 de dolari.

Reducerea la preţul gazului a venit la scurt timp după refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul comercial cu Uniunea Europeană în favoarea unei apropieri faţă de Rusia.

În acelaşi pachet cu reducerea la gaze, Ucraina a mai primit un împrumut de 15 miliarde de dolari, decizie care a tensionat relaţiile dintre Kiev şi Uniunea Europeană şi mai mult.

Evenimentul, amplificat de mai multe abuzuri ale guvernului Ianukovici, a determinat o serie de proteste transformate apoi într-o criză internă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie