Stare de asediu la Kiev. Opoziţia dă ultimatum. Ianukovici vrea să aducă armata [video]

Femei şi trupe speciale Berkut în Kiev 21 ianuarie 2014
Femei şi trupe speciale Berkut în Kiev 21 ianuarie 2014 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Materiale video pe pagina originală a Epoch Times România.

Conflictele din centrul Kiev-ului au continuat pe parcursul nopţii dintre miercuri şi joi iar odată cu utilizarea armelor de foc, numărul victimelor a început să crească considerabil. Situaţia din Ucraina a luat o turnură dramatică începând cu dimineaţa zilei de miercuri, atunci când au avut loc primele decese cauzate de împuşcăturile poliţiei ”de revoltă”, notează Kiev Post.

În urma negocierilor eşuate, liderii opoziţiei sunt hotărâţi să încheie regimul represiv al lui Ianukovici. Un ultimatum de 24 de ore a fost anunţat, între timp, dovezile opoziţiei arată că guvernanţii vor mobiliza armata pentru înăbuşirea protestului.

Odată cu dezvăluirea adevăratei feţe a guvernanţilor, numărul celor determinaţi să-l dea jos pe Ianukovici creşte considerabil. Inna Bohoslovska, unul din foşti aliaţi prezidenţiali şi membru al Partidului Regiunilor de la putere, s-a alăturat mulţimii de pe Maidan (piaţa centrală din Kiev – n.r.).

Odată cu sosirea sa, Bohoslovska le-a transmis autorităţilor că ”sunt 100% menite să piară. Viktor Fedorovich, acesta este sfârşitul,” apoi le-a cerut protestatarilor să-i convingă pe aliaţii lui Ianukovici să-l părăsească.

Regimul Ianukovici continuă masacrul

Miercuri dimineaţă, prima victimă a abuzurilor a fost ridicată de medici de pe asfaltul îngheţat al Maidanului. Până azi dimineaţă, numărul deceselor a ajuns la 5. Patru persoane au fost investigate iar rănile au survenit în urma împuşcăturilor. Cartuşele şi gloanţele de pe beton au confirmat de asemenea asaltul.

Luni, doi cunoscuţi activişti pro-europeni, Igor Lutsenk şi Yuriy Verbytsky, au fost răpiţi de către ”10 persoane care păreau plătite şi abandonaţi apoi într-o pădure de lângă Kiev”, conform declaraţiilor lui Igor Lutsenko. Miercuri, Yuriy Verbytsky a fost găsit mort.

Poliţia şi ministrul de interne, tocmai cel care a autorizat folosirea armelor de foc, a negat cu vehemenţă acuzaţiile. Între timp, s-au folosit din plin grenadele lacrimogene, asurzitoare, gloanţele de cauciuc, tunurile cu apă şi un tanc. Berkut-ul a fost ajutat şi de câteva sute de ”tituşki”, agitatori plătiţi de putere să atace actviştii şi să creeze haos în tabăra protestatarilor.

Forţele Berkut au luat cu asaltat poziţiile protestarilor, au distrus baricadele şi au lăsat cel puţin 300 de persoane în îngrijirea cadrelor medicale. După fiecare atac, ucrainienii se regrupau.

De duminică, atunci când au început ciocnirile violentele numărul victimelor din tabăra protestarilor a depăşit 1800 iar conflictele continuă. În tabăra Berkut-ului, numărul celor răniţi se apropie de 200.

Stare de Urgenţă: Azarov jură să suprime ”teroriştii”– Ianukovici transmite ”condoleanţe”

Miercuri, în urma negocierilor de pace eşuate, premierul Mikola Azarov a jurat în timpul unei conferinţe de presă să înăbuşe ”teroriştii”.

”Teroriştii de pe Maidan au capturat zeci de oameni şi i-au bătut. Anunţ oficial că aceşti criminali trebuie să plătească pentru acţiunile lor.”, a declarat Azarov.

În aceeaşi zi cabinetul primului ministrul a aprobat mai multe ordonate de urgenţă care pun oraşul sub starea de urgenţă. Poliţia a ordonat magazinelor şi centrelor de afaceri să închidă după ora şase. Unele drumuri au fost şi ele închise.

Ordinele transmise forţelor Berkut aprobau ”orice măsură necesară să cureţe străzile de protestari şi să readucă ordinea publică”.

În aceeaşi zi, cu ceva timp în urmă, oficialii regimului Ianukovici au emis un comunicat în care îşi transmitea ”regretele” pentru pierderile de vieţi omeneşti.

Protestarii anunţă ultimatumul, masacrul trebuie să înceteze

O delegaţie a opoziţiei formată din Arseny Yatseniuk, Vitali Kliticiko şi Oleh Tiahnybok au venit direct în Piaţa Independenţei după ce au părăsit masa negocierilor de la sediul prezidenţial. Cererile puterii au fost clare: vinovaţii de crimele comise să fie judecaţi şi alegeri prezidenţiale de urgenţă.

Până la ora şase, 20.000 de oameni s-au adunat din nou în centrul Kiev-ului, conştienţi de noile asalturi ce vor urma. Guvernul Ianukovici a primit 24 de ore să renunţe la putere şi să oprească perpetuarea crimelor.

”Avem două alternative – una este să oprim acest masacru şi să-i ţinem responsabili pe criminali şi să salvăm viaţa tuturor. Avem 24 de ore pentru asta. Dacă nu avem altă cale – nu voi trăi cu ruşine”, a declarat liderul partidului Batkivshchyna, Arseny Yatseniuk.

Mesajul acestuia a fost completat de Oleh Tiahnybok, liderul partidului Svoboda – naţiunea trebuie să învingă.

”Regimul a depăşit toate liniile posibile iar acesta este regimul cu care nu am putut ajunge la nici un compromis. Această vizită la Bankova nu a dus la nimic,” a transmis Tiahnybok.

Explicaţiile oferite de liderul din opiziţie a subliniat idea de unitate a celor din Piaţa Independenţei, astfel ”nu va exista nici un mâine pentru noi.”

”Astăzi noi am înţeles că rezultatele ce vor urma vor fi la fel, aşa că nu are rost să vorbim cu cei care sunt orbi şi ne urăsc pe toţi”, a concluzionat Tiahnybok.

Liderul partidului UDAR, a fost mai pacifist însă nota determinată şi tensiunea situaţiei i-au accentuat mesajul şi mai mult.

”Voi face orice să evite mai multă vărsare de sânge. Ştiu că acum preşedintele urmăreşte această transmisiune live. Alegerile electorale vor schimba situaţia fără vărsare de sânge şi voi face orice să îndeplinesc asta.

Kliciko a mai tranmis şi un mesaj către forţele Berkut, pe care le-a rugat încă o dată să se alăture protestatarilor. Scopul principal al opoziţiei pentru noaptea de miercuri seară a fost să îndure încă o serie de asalturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe