Ucraina cere ajutor Turciei pentru a opri atacurile ruseşti asupra porturilor sale din Marea Neagră

Ministrul de Externe al Ucrainei, Andrii Sybiha (Epoch Times România)
Redacţia
22.10.2024

Ministrul ucrainean de Externe Andrii Sybiha a declarat luni că a discutat cu preşedintele turc Tayyip Erdogan despre siguranţa navigaţiei pentru transportul maritim în Marea Neagră.

„Am transmis interesul Ucrainei pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina şi Turcia, în special în domeniul apărării. Am subliniat, de asemenea, importanţa asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră. Am discutat, de asemenea, despre căile către o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă”, a scris Sybiha pe platforma socială X.

Sybiha a solicitat anterior sprijin pentru a opri intensificarea loviturilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene din Marea Neagră, în comentariile făcute în timpul unei vizite în Turcia luni. El a declarat că astfel de lovituri din ultimele săptămâni au avariat patru nave civile.

Turcia s-a oferit să acţioneze ca intermediar pentru a pune capăt războiului care durează de peste 2 ani şi jumătate, declanşat de invazia rusă în Ucraina, şi s-a străduit să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

„Considerăm că este benefic să discutăm din nou despre iniţiative care ar putea servi păcii, cum ar fi iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră. Am discutat acest lucru şi cu omologul meu, admirăm poziţia pozitivă a Ucrainei în această privinţă”, a declarat ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, referindu-se la acordul pe care Turcia a contribuit la medierea acestuia pentru a permite exporturile din Marea Neagră din porturile Ucrainei.

Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră a rămas în vigoare timp de aproximativ un an, până când Rusia s-a retras din acord în iulie 2023, afirmând că dispoziţiile acordului nu erau îndeplinite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor