SUA prezintă noi norme pentru a bloca accesul Chinei, Rusiei şi Iranului la datele personale în masă ale americanilor

(photos.com)
Redacţia
22.10.2024

Departamentul de Justiţie al SUA a propus luni noi norme pentru a proteja datele guvernamentale federale sau datele personale în masă ale americanilor, ca acestea să nu ajungă în mâinile unor ţări precum China, Iran şi Rusia, prin impunerea de noi limite anumitor tranzacţii comerciale, transmite Reuters.

Propunerea, care a fost prezentată în martie, pune în aplicare un ordin executiv emis la începutul acestui an de preşedintele Joe Biden, care are ca scop să împiedice adversarii străini să utilizeze datele financiare şi genomice americane accesibile, precum şi datele privind sănătatea pentru atacuri cibernetice, spionaj şi şantaj.

În plus faţă de China, Rusia şi Iran, regula s-ar aplica şi Venezuelei, Cubei şi Coreei de Nord.

Washingtonul a încercat să stopeze fluxul de date personale americane către China, ca parte a unei lupte de ani de zile privind comerţul şi tehnologia.

În 2018, un grup de experţi americani care analizează investiţiile străine din perspectiva potenţialelor ameninţări la adresa securităţii naţionale a respins un plan al companiei chineze Ant Financial de a achiziţiona compania americană de transfer de bani MoneyGram International, din cauza preocupărilor privind siguranţa datelor care pot fi utilizate pentru identificarea cetăţenilor americani.

Oficialii au afirmat că vor fi interzise tranzacţiile cu brokerii de date care ştiu că informaţiile vor ajunge în „ţări care prezintă motive de îngrijorare”, precum şi transferul oricăror date privind personalul guvernului american.

Propunerea de luni a oferit pentru prima dată detalii mai specifice cu privire la tipurile şi cantităţile de date care nu pot fi transferate, inclusiv date genomice umane despre peste 100 de americani sau date personale de sănătate sau financiare despre mai mult de 10.000 de persoane.

Propunerea ar interzice, de asemenea, transferul de date precise de geolocalizare de pe mai mult de 1.000 de dispozitive din SUA, şi ar permite Departamentului de Justiţie să impună respectarea atât prin sancţiuni penale, cât şi civile.

Luni, oficiali americani au declarat reporterilor că aplicaţii chinezeşti precum TikTok ar putea intra în conflict cu propunerea dacă transferă date sensibile de la utilizatori americani către o companie-mamă chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor