UE condamnă încercările "fără precedent" ale Rusiei de manipulare a alegerilor din Republica Moldova

Premierul Dorin Recean (st) şi Josep Borrell Fontelles (dr), semnarea Parteneriatului pentru Securitate şi Apărare dintre Moldova şi Uniunea Europeană (gov.md)
Redacţia
22.10.2024

Uniunea Europeană a acuzat Rusia de imixtiune „fără precedent” în recentele alegeri din Moldova, considerate printre cele mai cruciale din istoria post-sovietică a ţării, informează DPA International.

„Uniunea Europeană condamnă amestecul răuvoitor fără precedent al Rusiei în alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional din Republica Moldova”, se arată în declaraţia publicată de şeful Afacerilor Externe ale UE, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre ale blocului comunitar.

Moldovenii au fost chemaţi duminică la vot în cadrul unui referendum constituţional şi al alegerilor prezidenţiale.

Rezultatul a fost o majoritate subţire în favoarea ancorării parcursului UE în constituţie şi o victorie în primul tur pentru şefa de stat pro-occidentală în exerciţiu, Maia Sandu, care se va confrunta cu un al doilea tur de scrutin în noiembrie.

Referendumul a fost vizat de o „interferenţă masivă şi o campanie hibridă a Rusiei şi a susţinătorilor săi pentru a submina votul democratic” în ţara situată între România şi Ucraina, a declarat UE.

În ciuda marjei reduse, ţările UE au salutat rezultatul referendumului şi au lăudat cetăţenii moldoveni pentru „alegerea lor istorică”.

„Acest vot reflectă aspiraţiile lor pentru o Moldova paşnică, independentă, stabilă, democratică şi prosperă”, a declarat blocul comunitar.

În declaraţia UE nu sunt menţionate detalii privind interferenţa Rusiei în Moldova.

După vot, Sandu a declarat că există dovezi că 300.000 de voturi au fost cumpărate. În plus, zeci de milioane de euro ar fi fost cheltuite de grupuri criminale în complicitate cu puteri străine pentru a răspândi minciuni şi propagandă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor