Israelul avertizează: Urmează mai multe lovituri împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah

Contraamiralul israelian Daniel Hagari (Screenshot)
Redacţia
22.10.2024

Israelul a declarat la sfârşitul zilei de luni că intenţionează să efectueze mai multe lovituri în Liban împotriva unei instituţii financiare conduse de Hezbollah pe care a vizat-o cu o seară înainte şi despre care spune că foloseşte depozitele clienţilor prin care sunt finanţate atacurile împotriva Israelului, potrivit AP News.

Cel puţin 15 sucursale ale Al-Qard Al-Hasan au fost lovite duminică târziu în cartierele sudice ale Beirutului, în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, unde Hezbollah are o prezenţă puternică. Una dintre lovituri a distrus o clădire de nouă etaje din Beirut, în care era una dintre companiile ramură.

Armata israeliană a emis avertismente de evacuare înaintea loviturilor şi nu au fost raportate victime.

Jurnaliştii au asistat la lovituri luni seara, târziu, în regiunea de coastă Ouzai, în apropierea aeroportului din Beirut, iar Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că o lovitură aeriană în apropierea celui mai mare spital public din Beirut a ucis patru persoane, inclusiv un copil, şi a rănit 24. Aceasta a fost prima lovitură asupra capitalei libaneze în ultimele 10 zile.

Forţele terestre israeliene au invadat Libanul la începutul acestei luni. Armata a declarat că urmăreşte să scoată Hezbollah din sudul Libanului, astfel încât zeci de mii de israelieni să se poată întoarce la casele lor din apropiere, după mai mult de un an de atacuri transfrontaliere cu rachete şi drone. Atacurile aeriene israeliene au bombardat zone extinse din Liban timp de câteva săptămâni, forţând peste un milion de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Hezbollah lansează rachete în Israel aproape în fiecare zi de la raidul mortal al Hamas în Israel de anul trecut, care a declanşat războiul din Gaza.

Statele Unite speră să relanseze eforturile diplomatice de soluţionare a ambelor conflicte după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, săptămâna trecută, însă, până în prezent, toate părţile par să se blocheze.

Creditorul condus de Hezbollah a umplut golurile lăsate de băncile cu probleme din Liban

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat - fără a furniza dovezi - că Hezbollah depozitează sute de milioane de dolari în sucursalele Al-Qard Al-Hasan şi că banii sunt folosiţi pentru achiziţionarea de arme şi plata luptătorilor. Loviturile au avut ca scop împiedicarea grupării să se reînarmeze, a spus el.

Instituţia, care are mai mult de 30 de sucursale în Liban, a încercat să liniştească clienţii, afirmând că a evacuat toate sucursalele şi a relocat aurul şi alte depozite în zone sigure.

Mulţi clienţi sunt civili neafiliaţi Hezbollah. Al-Qard Al-Hasan, care este sancţionată de Statele Unite şi Arabia Saudită, a servit mult timp ca o alternativă la băncile libaneze, care au impus restricţii clienţilor de la o criză financiară severă care a început în 2019.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat luni târziu că Israelul a planificat mai multe lovituri asupra Al-Qard al-Hasan.

Hagari a declarat că Iranul finanţează Hezbollah prin trimiterea de numerar şi aur la ambasada iraniană din Beirut, deşi nu a furnizat nicio dovadă.

Hagari a mai spus, fără a furniza dovezi, că serviciile secrete israeliene au descoperit un buncăr aparţinând fostului lider Hezbollah Hassan Nasrallah, care este acum folosit ca seif sub un spital din sudul Beirutului. El a declarat că acesta conţinea milioane de dolari în aur şi numerar.

Fadi Alameh, un membru al parlamentului libanez care este directorul spitalului, a negat afirmaţia şi a declarat că spitalul are săli de operaţie subterane. Alameh a declarat că spitalul a fost evacuat în aşteptarea atacurilor.

Hagari a declarat că loviturile israeliene din Beirut de la începutul lunii octombrie şi din Siria de luni au ucis, de asemenea, persoane responsabile pentru transferul de bani între Iran şi Hezbollah. Mass-media de stat siriană a declarat că o lovitură aeriană israeliană a lovit o maşină în capitala Damasc, omorând două persoane şi rănind trei.

Luni, raidurile aeriene israeliene au ucis 17 persoane în Liban, inclusiv patru prim-ajutanţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din această ţară. Armata israeliană a declarat că Hezbollah a tras luni 170 de proiectile în Israel.

Trimisul SUA spune că rezoluţia ONU care a pus capăt războiului trecut „nu mai este suficientă"

Trimisul american Amos Hochstein, care şi-a petrecut cea mai mare parte a anului trecut încercând să medieze o încetare a focului între Israel şi Hezbollah, s-a întors luni în Liban pentru discuţii cu oficiali de rang înalt.

El a declarat că Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah, „nu mai este suficientă” pentru a asigura pacea şi că este nevoie de un nou mecanism pentru a o pune în aplicare.

Rezoluţia cerea ca Hezbollah să se retragă de la graniţa cu Israelul şi că forţele de menţinere a păcii ale ONU şi armata libaneză să controleze sudul Libanului, fără prezenţa Hezbollah sau a Israelului.

Israelul susţine că rezoluţia nu a fost niciodată pusă în aplicare şi că Hezbollah a construit o infrastructură militară extinsă chiar până la graniţă. Libanul acuză de mult timp Israelul că îi încalcă spaţiul aerian şi că nu respectă alte prevederi ale rezoluţiei.

SUA încearcă să relanseze negocierile de încetare a focului în Gaza după moartea lui Sinwar

Statele Unite şi-au exprimat speranţa că uciderea, săptămâna trecută, a liderului Hamas Sinwar ar putea da un nou impuls pentru încetarea focului în Gaza, ceea ce ar stimula major eforturilor paralele de a opri luptele din Liban.

Şeful agenţiei israeliene de securitate Shin Bet, Ronen Bar, a vizitat Egiptul pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână şi s-a întâlnit duminică cu oficiali egipteni, potrivit unui oficial egiptean care nu a fost autorizat să informeze presa şi a vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul a declarat că Egiptul, un mediator cheie între Israel şi Hamas, se opune în continuare oricărei prezenţe israeliene de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, un punct de blocaj cheie în discuţiile care au eşuat în august.

Hamas a declarat că cererile sale rămân neschimbate după uciderea lui Sinwar. Gruparea militantă a declarat că va elibera zeci de ostatici israelieni doar în schimbul unei retrageri israeliene din Gaza, al unei încetări a focului de durată şi al eliberării unui număr mare de prizonieri palestinieni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să distrugă Hamas şi să recupereze toţi prizonierii şi afirmă că Israelul trebuie să menţină o prezenţă de securitate permanentă în Gaza pentru a împiedica Hamas să se reînarmeze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor