Candidata la UE, Serbia, cu picioarele în două bărci: Vucic îi promite lui Putin că nu va sancţiona Rusia vreodată

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său sârb Aleksandar Vucic, într-o întâlnire la Moscova, Rusia, în 2 octombrie 2018 (Captură Foto)
Redacţia
22.10.2024

Serbia, ţară candidată la Uniunea Europeană, va continua să refuze să impună sancţiuni împotriva Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina, în ciuda presiunilor occidentale, a declarat Aleksandar Vucic după o conversaţie telefonică avută cu Vladimir Putin duminică, potrivit AP News.

Liderul sârb populist a declarat pe Instagram că discuţia avută cu preşedintele rus, despre care susţine că ar fi prima în mai mult de doi ani, va ajuta la „dezvoltarea în continuare a relaţiilor şi a încrederii între Rusia şi Serbia”.

„Am vorbit ca oameni care se cunosc de mult timp, ca prieteni, iar conversaţia de zece minute a fost marcată de o notă personală şi am vorbit şi despre cei care sunt lideri slabi (pro-occidentali)”, a spus Vucic.

Vucic l-a citat pe Putin spunând că „ceea ce este bun pentru Serbia este bun şi pentru Rusia, ceea ce este bun pentru sârbi este bun şi pentru ruşi”.

Vucic nu a spus dacă va accepta invitaţia făcută anterior de Putin de a participa la un summit BRICS al economiilor emergente, condus de Rusia şi China, la Kazan, la sfârşitul acestei săptămâni.

Deşi solicită în mod oficial aderarea la UE, Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei şi a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva acesteia din cauza războiului din Ucraina, deşi a condamnat cu reticenţă agresiunea Moscovei. Vucic a declarat că impunerea sancţiunilor nu a fost în interesul naţional al Serbiei.

El a declarat că se aşteaptă la critici din partea Occidentului cu privire la conversaţia sa cu Putin, dar a afirmat că „Serbia este o ţară suverană care îşi ia propriile decizii”.

De asemenea, el a mulţumit Rusiei „pentru furnizarea de cantităţi suficiente de gaz pentru Serbia la preţuri favorabile”. Serbia era aproape complet dependentă de gazul rusesc, dar a acceptat recent să înceapă să îşi diversifice aprovizionarea.

Serbia, care nu a făcut niciodată parte din blocul sovietic, a marcat duminică cea de-a 80-a aniversare a eliberării capitalei sale Belgrad de sub ocupaţia nazistă din cel de-al Doilea Război Mondial, eliberare pe care consideră că o datorează şi Armatei Roşii sovietice.

Autorităţile naţionaliste din Belgrad au marcat data eliberării cu o manifestare a sentimentului pro-rus, mii de persoane mărşăluind prin Belgrad fluturând steaguri ruseşti şi scandând sloganuri.

La o întâlnire care a marcat aniversarea, Vucic a ţinut un discurs în limba rusă, despre care a spus că este un semn de respect pentru Armata Roşie, fără de care „nu ar fi existat eliberarea Belgradului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor