Maia Sandu: Moldova a câştigat o luptă nedreaptă printr-un vot corect şi majoritar doar pentru că moldovenii au ştiut s-o apere

Maia Sandu (Captură ecran)
Maria Maevschi
22.10.2024

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a invitat la dezbateri electorale pe contracandidatul său în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialişti. De asemenea, şefa statului a ţinut să mulţumească tuturor moldovenilor care au participat la primul tur de scrutin, indiferent de opţiunea politică pe care au făcut-o.

„Mă adresez contracandidatului meu. Respect votul cetăţenilor care şi-au oferit încrederea în dvs. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei şi încotro vrem să mergem. Să ne audă cetăţenii şi să decidem.

Poporul Republicii Moldova şi-a exprimat voinţa, iar majoritatea poporului a susţinut calea europeană. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi ieşit la vot. Voi aţi decis că Moldova trebuie să meargă spre pace, spre bunăstare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Menţionând că rezultatul la referendum ar fi putut să fie mai bun, Maia Sandu a subliniat că „ar fi fost mult mai mare dacă interferenţa murdară nu ar fi încercat să blocheze drumul nostru. Dar dvs. aţi reuşit. Moldova a câştigat o luptă nedreaptă printr-un vot corect şi majoritar doar pentru că voi aţi ştiut s-o apăraţi”.

În contextul turului doi al alegerilor, lidera de la Chişinău a afirmat că cetăţenii Republicii Moldova mai au o bătălie de dat şi se va reuşi doar cu implicarea fiecăruia.

„Ei vor să închidem ochii şi să ne speriem de ei. Noi îi vom privi direct în faţă şi vom vota cu mintea conştientă de pericol şi vom conduce ţara spre pace şi bunăstare. Ieşim cu toţii la vot. Fiecare dintre noi poate ajuta astăzi Moldova”, a adăugat preşedinta Maia Sandu.

Şefa statului a ţinut să mai menţioneze că în aceste alegeri de duminică, fiecare vot a fost determinant, atât din ţară, cât şi din toate colţurile lumii. „Toate voturile au fost la fel de importante. Ieri şi azi s-a demonstrat că sintagma fiecare vot contează nu sunt vorbe goale”.

În contextul în care cele mai multe voci de la Chişinău au spus că balanţa în favoarea referendumului a fost înclinată de cei din afara ţării, Maia Sandu a punctat că „diaspora a arătat că rămâne conectată la ţară, indiferent la câte mii de kilometri distanţă şi-a făcut noua casă”.

„Peste 240 de mii de concetăţeni au votat în afara ţării şi nu au lăsat soarta tuturor pe mâna celor care o vând. Datorită vouă, Moldova din nou şi-a salvat democraţia şi cursul spre progres. Suntem un tot întreg, suntem o familie.

Datorită vouă, dragi moldoveni, am câştigat prima bătălie dintr-o luptă grea de care atârnă soarta ţării noastre. Noi am luptat corect şi am câştigat corect într-o luptă nedreaptă. Pe de altă parte, ceea ce s-a întâmplat ieri, dar şi în ultimii doi ani, este un atentat asupra democraţiei şi libertăţii poporului nostru. Un atentat asupra aspiraţiei poporului nostru de a fi parte a familiei europene a păcii”, a subliniat preşedinta R. Moldova.

Făcând referire la gruparea Şor controlată de Kremlin, lidera de la Chişinău a amintit că duşmanii poporului nostru îşi doresc o ţară divizată, speriată şi ca moldovenii să se îndoiască de puterea şi unitatea lor.

„Bandiţii care vor cu orice preţ să revină la putere, au vrut să folosească democraţia ca pe o slăbiciune, dar moldovenii s-au unit şi au rămas drepţi. Ţinta lor de a cumpăra 300 de mii de voturi, documentate de instituţiile statului a 150 de mii de oameni plătiţi pentru vot arată că trebuie să privim cu atenţie unde s-a greşit şi să învăţăm din acest atac mizerabil asupra suveranităţii noastre.

Din păcate, sistemul de justiţie nu a reuşit să facă suficient pentru a combate furtul şi coruperea voturilor. Şi aici va trebui să tragem linia, să corectăm unde am greşit şi să învăţăm lecţia. Am înţeles mesajul dvs., ştim că trebuie să facem mai mult pentru a combate corupţia. Acum însă unicul mod în care ne putem apăra democraţia este votul. Pentru ca toate aceste eforturi să nu fie zadarnice, pentru a nu pierde ce avem, suntem datori să asigurăm o mobilizare generală la vot. Mai avem o bătălie de dat”, a conchis Maia Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor