Ucraina afirmă că soldaţii săi au recucerit o fortăreaţă rusească după lupte corp la corp

Trupele ucrainene s-au angajat în lupte corp la corp cu trupele ruse, recucerind  o uriaşă uzină de prelucrare din oraşul Vovchansk din nord-estul Ucrainei (Screenshot - X)
Redacţia
25.09.2024

Trupele ucrainene s-au angajat în lupte corp la corp în timp ce au alungat forţele ruse dintr-o uriaşă uzină de prelucrare din oraşul Vovceansk din nord-estul Ucrainei, care fusese ocupată patru luni, au declarat marţi oficialii, potrivit AP News.

Uzina, o structură parţial din oţel cu aproximativ 30 de clădiri, a fost un bastion rusesc în regiunea de frontieră Harkiv din luna mai, când Rusia a încercat să forţeze şi mai mult forţele epuizate ale Ucrainei prin lansarea unei noi incursiuni în zonă.

Recucerirea uzinei a fost, probabil, menită să demonstreze că Ucraina nu renunţă la luptă, în ciuda faptului că armata rusă o depăşeşte ca efective şi de arme. Reuşita a coincis cu călătoria preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, unde încearcă să asigure continuarea sprijinului extern pentru ţara sa, în condiţiile în care războiul a intrat în al treilea an.

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să diminueze interesul Ucrainei pentru luptă şi să reducă sprijinul Occidentului pentru Kiev prin prelungirea conflictului. În acest an, forţele ruse au avansat pe câmpul de luptă, dar progresele au fost costisitoare. Ministerul britanic al Apărării estimează că mai mult de 1.000 de soldaţi ruşi sunt ucişi sau răniţi în fiecare zi.

Un comunicat al Serviciului de Informaţii Militare din Ucraina a declarat că unităţile sale au recapturat uzina din Vovceansk după lupte aprige „în condiţii de densitate ridicată.”

Atacul rusesc a redus Vovceansk, precum şi multe alte oraşe şi sate ucrainene, la grămezi de moloz fumegând şi clădiri rezidenţiale bombardate.

Incursiunea îndrăzneaţă a Ucrainei de luna trecută în regiunea rusă Kursk, unde forţele ucrainene îşi menţin poziţia, a fost lansată în parte pentru a reduce presiunea în nord-est, forţând Rusia să îşi devieze forţele.

Rusia poartă un război de uzură, bombardând neîncetat oraşe şi localităţi şi încercând în acelaşi timp să facă breşe în apărarea ucraineană în locuri de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, în special în regiunea Donbas din est.

În oraşul Harkiv, capitala regiunii, cel puţin trei persoane au fost ucise şi 28 au fost rănite marţi într-un atac rusesc cu bombă cu planare, a declarat guvernatorul regional Oleh Siniegubov.

„Oamenii sunt încă prinşi sub dărâmături. Una dintre clădirile cu mai multe etaje a suferit o lovitură directă. Operaţiunea de salvare continuă”, a scris Siniegubov pe Telegram.

Forţele ucrainene se află, de asemenea, sub o presiune severă în oraşul Vuhledar, una dintre centurile-cheie de bastioane din regiunea Doneţk, care, împreună cu Luhansk, alcătuieşte Donbasul parţial ocupat.

Potrivit lui Andrii Kovalenko, şeful Centrului ucrainean pentru combaterea dezinformării din cadrul Consiliului pentru securitate naţională şi apărare al Ucrainei, forţele ruse distrug Vuhledar cu bombe cu planare, în timp ce unităţile de infanterie avansează pe flancuri în încercarea de a încercui oraşul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor