Israelul bombardează Hezbollah, ucigând un comandant de top, în timp ce civilii fug din sudul Libanului

O clădire rezidenţială ale cărei două etaje superioare au fost lovite de un atac israelian, într-o suburbie sudică a Beirutului, 24 septembrie. (Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Israelul a ucis marţi un comandant de rang înalt al Hezbollah, în cadrul unei campanii de bombardamente de două zile care s-a soldat cu peste 560 de morţi şi a determinat mii de persoane din sudul Libanului să se refugieze din calea conflictului tot mai extins, transmite AP News.

Cu cele două forţe în pragul unui război total, Hezbollah a lansat marţi zeci de rachete asupra Israelului, vizând o fabrică de explozibili şi trimiţând familii în adăposturi antiatomice.

Familiile care au fugit din sudul Libanului s-au adunat la Beirut şi în oraşul de coastă Sidon, dormind în şcoli transformate în adăposturi, precum şi în maşini, parcuri şi pe plajă. Unii au încercat să părăsească ţara, provocând un blocaj în trafic la graniţa cu Siria.

Issa Baydoun a fugit din satul Shihine când acesta a fost bombardat şi a condus spre Beirut împreună cu familia sa extinsă. Aceştia au dormit în vehicule pe marginea drumului deoarece adăposturile erau pline.

„Ne-am chinuit mult pe drum doar ca să ajungem aici. Ne-am părăsit casele pentru că Israelul ţinteşte civili şi îi atacă”, a declarat Baydoun, care a respins afirmaţia Israelului că a lovit doar ţinte militare.

Voluntarii au gătit mese pentru familiile strămutate la o benzinărie goală din Beirut, care a devenit pentru prima dată un centru de ajutor după o explozie devastatoare în port în 2020.

Întrebat despre durata operaţiunilor Israelului în Liban, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că scopul său este de a le păstra „cât mai scurte posibil, de aceea atacăm cu mare forţă. În acelaşi timp, trebuie să fim pregătiţi ca acestea să dureze mai mult”.

Tensiunile dintre Israel şi gruparea militantă libaneză Hezbollah au escaladat constant în ultimele 11 luni. Hezbollah a lansat rachete, proiectile şi drone în nordul Israelului în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza şi cu aliatul său Hamas, un grup militant sprijinit de Iran.

Israelul a răspuns cu lovituri aeriene din ce în ce mai puternice şi cu uciderea ţintită a comandanţilor Hezbollah, ameninţând în acelaşi timp cu o operaţiune mai amplă.

Consiliul de Securitate al ONU a programat o reuniune de urgenţă privind Libanul pentru miercuri, la cererea Franţei.

Israelul a declarat că un atac efectuat marţi in Beirut l-a ucis pe Ibrahim Kobeisi, despre care a spus că era un comandant de top al Hezbollah în unitatea de rachete şi rachete a grupului. Oficiali militari au declarat că Kobeisi a fost responsabil pentru lansările către Israel şi a planificat un atac în 2000 în care au fost răpiţi şi ucişi trei soldaţi israelieni. Hezbollah a confirmat ulterior moartea sa.

Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de asasinate şi eşecuri pentru Hezbollah, cel mai puternic actor politic şi militar din Liban şi considerat în general cea mai importantă forţă paramilitară din lumea arabă.

Ministerul Sănătăţii din Liban a declarat că şase persoane au fost ucise şi 15 au fost rănite în atacul dintr-o suburbie din sudul Beirutului, o zonă în care Hezbollah are o prezenţă puternică. Agenţia Naţională de Ştiri a ţării a declarat că atacul a distrus trei etaje ale unei clădiri de apartamente cu şase etaje.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi din Liban a declarat că unul dintre angajaţii săi şi fiul său mic s-au numărat printre cei ucişi luni în regiunea Bekaa, în timp ce o femeie de serviciu sub contract a fost ucisă într-un atac în sud.

Hezbollah a declarat că atacurile sale cu rachete de marţi au vizat opt locaţii din Israel, inclusiv o fabrică de explozibili din Zichron Yaakov, la 60 de kilometri (37 de mile) de graniţă. Acesta a tras 300 de rachete, rănind şase soldaţi şi civili, majoritatea uşor, potrivit lui Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Acest nou schimb de focuri a avut loc după ce barajele de luni au făcut cel mai mare număr de morţi într-o singură zi în Liban de când Israelul şi Hezbollah au purtat un război dureros de o lună în 2006.

Marţi, persoanele îndoliate au purtat 11 cadavre pe străzile din satul libanez Saksakieh, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de graniţa dintre Liban şi Israel, inclusiv cele a patru femei, un bebeluş şi o fetiţă de 7 ani. Toţi au fost ucişi luni în timpul bombardamentelor israeliene asupra satului.

Unele dintre corpuri erau drapate în steaguri Hezbollah, altele înfăşurate în haine negre. O coroană de flori a fost aşezată deasupra celui mai mic.

Israelul a declarat că a vizat locuri unde Hezbollah a depozitat arme. Datele sateliţilor americani de urmărire a focului, analizate marţi de The Associated Press, au arătat gama largă de lovituri aeriene israeliene care au vizat sudul Libanului, acoperind o suprafaţă de peste 1 700 de kilometri pătraţi.

Sistemul NASA de informaţii privind incendiile pentru gestionarea resurselor este utilizat de obicei pentru a urmări incendiile de vegetaţie din SUA, dar poate fi folosit şi pentru a urmări scânteile şi arderile care urmează loviturilor aeriene. Datele de luni au arătat incendii semnificative în sudul Libanului şi în Valea Bekaa.

Ministerul libanez al Sănătăţii a declarat că cel puţin 564 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene începând de luni, inclusiv 50 de copii şi 94 de femei, şi că mai mult de 1.800 au fost rănite - un bilanţ uluitor pentru o ţară care încă se resimte după un atac mortal asupra dispozitivelor de comunicaţii săptămâna trecută.

Aproape un an de lupte între Hezbollah şi Israel au dus la strămutarea a zeci de mii de oameni de ambele părţi ale frontierei înainte de escaladarea din această săptămână. Israelul a promis că va face tot ce este necesar pentru a se asigura că cetăţenii săi se pot întoarce la casele lor din nord, în timp ce Hezbollah a declarat că îşi va continua atacurile cu rachete până când va exista o încetare a focului în Gaza, ceea ce pare din ce în ce mai îndepărtat.

Armata israeliană spune că nu are planuri imediate pentru o invazie terestră, dar este pregătită pentru una. Acesta a mutat mii de soldaţi care au servit în Gaza la graniţa de nord. Israelul afirma că Hezbollah deţine aproximativ 150.000 de rachete şi proiectile, inclusiv unele capabile să lovească oriunde în Israel, şi că gruparea a lansat aproximativ 9.000 de rachete şi drone începând din octombrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor