Gafă de proporţii a premierului britanic. Starmer cere eliberarea ... "cârnaţilor" israelieni

Premierul britanic Keir Starmer (Getty Images)
Redacţia
25.09.2024

Premierul britanic Keir Starmer a făcut marţi o gafă nefericită la conferinţă de partid, când a cerut returnarea „cârnaţilor” israelieni reţinuţi de Hamas din 7 octombrie. Potrivit POLITICO, gafa vine pe fondul presiunilor cu care premierul britanic se confruntă, privitor la modul în care partidul său a gestionat conflictul din Gaza.

Liderul britanic, adresându-se credincioşilor partidului din Liverpool, s-a exprimat greşit - şi s-a corectat rapid - în timp ce făcea un apel înflăcărat la calm în Orientul Mijlociu.

„Fac din nou apel la reţinere şi dezescaladare la graniţa dintre Liban şi Israel. Din nou, solicit tuturor părţilor să se retragă de pe marginea prăpastiei”, a spus Starmer.

El a adăugat: „Solicit din nou o încetare imediată a focului în Gaza, returnarea cârnaţilor - ostaticiilor - şi un nou angajament faţă de soluţia celor două state, un stat palestinian recunoscut alături de un Israel sigur şi securizat”.

Incidentul a avut loc chiar înainte ca Starmer să se îndrepte spre Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York, unde a declarat că va pleda pentru o încetare a focului în Orientul Mijlociu.

Context

Potrivit sursei citate, de la preluarea mandatului, guvernul Starmer şi-a atras mânia premierului israelian Benjamin Netanyahu prin oprirea unor exporturi de arme britanice destinate utilizării în Gaza şi prin renunţarea la obiecţiile Marii Britanii faţă de Curtea Penală Internaţională care solicită un mandat de arestare împotriva premierului israelian.

Ca lider al opoziţiei, Starmer a acordat prioritate combaterii antisemitismului în partidul său, dar s-a confruntat cu apeluri din partea unora din stânga laburistă de a adopta o poziţie mai dură împotriva Israelului pentru comportamentul său în Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor