O navă de realimentare a Marinei SUA care opera în Orientul Mijlociu, avariată în circumstanţe misterioase

După ce a suferit avarii nespecificate, Big Horn a fost remorcat şi ancorat în largul coastei Omanului. (US Navy/Heather Judkins)
Redacţia
25.09.2024

O navă de realimentare a Marinei SUA care operează în Orientul Mijlociu a suferit avarii, iar cauza este în curs de investigare, au declarat marţi oficialii, potrivit AP News.

Nava USNS Big Horn a fost avariată după ce a realimentat grupul de atac al portavionului USS Abraham Lincoln. Grupul de portavioane rămâne în regiune pe fondul tensiunilor sporite legate de războiul dintre Israel şi Hamas şi de atacurile în curs ale Israelului care vizează Hezbollah în Liban.

Un oficial al Marinei a declarat marţi, pentru Business Insider, că petrolierul de reaprovizionare USNS Big Horn pare să fi fost implicat într-o „aliziune” în Marea Arabiei.

O aliziune este un termen utilizat pentru a desemna momentul în care o navă în mişcare loveşte un obiect staţionar. Oficialul nu a spus ce a lovit nava Big Horn, ci doar că a suferit avarii. Niciun membru al echipajului nu ar fi fost rănit în incident.

Oficialul Marinei a declarat că amploarea avariilor este încă în curs de evaluare iar o anchetă este în desfăşurare. Big Horn a fost ancorat în largul coastei Omanului mai devreme marţi, dar remorchere comerciale aduc nava într-un port din apropiere.

Nu au fost oferite detalii cu privire la locul în care a avut loc avaria. O fotografie publicată de armata americană la data de 5 septembrie arată marinarii de la bordul Lincoln primind provizii de pe Big Horn, în timp ce o alta, din 11 septembrie, arată Big Horn alături de Lincoln. Lincoln patrulează în Marea Arabiei.

Oficialul a declarat că echipajul de pe Big Horn este în siguranţă şi că nu există niciun semn de scurgere de petrol de pe navă.

Un alt oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului din acelaşi motiv, a menţionat că nava a fost sprijinită de remorchere private pentru a se îndrepta către un port iar o evaluare a pagubelor este încă în curs.

Zvonurile cu privire la starea navei Big Horn au început să circule marţi dimineaţă, după ce imaginile postate pe un site de urmărire a transportului maritim numit gCaptain au arătat inundaţii care ar fi avut loc la bordul petrolierului din clasa Henry J. Kaiser. Site-ul descria nava Big Horn ca fiind „eşuată ... şi parţial inundată în largul coastei Omanului”.

Deşi Lincoln este alimentat de un reactor nuclear, grupul său de atac are nave alimentate cu combustibil fosil care trebuie să fie realimentate pe mare. Avioanele de la bordul Lincoln au nevoie, de asemenea, de combustibil pentru avioane. Big Horn şi alte nave asemănătoare furnizează şi alte provizii.

Oficialul american a calificat avaria aparatului de realimentare drept un inconvenient, dar a spus că flota va putea continua să opereze fără acesta. Distrugătoarele grupului de atac pot realimenta în port şi pot transporta combustibil de aviaţie la portavion pentru a alimenta avioanele de luptă şi de supraveghere de la bord.

Nu este prima dată când petrolierul a fost avariat în Orientul Mijlociu în ultimele luni. Nava a suferit avarii în timpul unui incident nefericit de realimentare din iulie cu distrugătorul USS John S. McCain.

Navele petroliere precum Big Horn au de obicei la bord aproximativ 80 de civili şi cinci militari.

Rămâne neclar dacă există alte nave de realimentare de acest tip disponibile imediat în Orientul Mijlociu. Un sondaj al imaginilor militare făcute publice ale navelor de realimentare similare gestionate de Comandamentul militar de transport al Marinei SUA nu a arătat niciuna în Orientul Mijlociu în ultimele luni. Comandamentul a refuzat să comenteze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor