Tudose, mesaj dur pentru PNL: Dacă nu se confirmă, cei care au lansat asemenea acuzaţii ar trebui să plătească

Mihai Tudose (Epoch Times România)
Andrei Popescu
09.10.2024

Eurodeputatul social-democrat Mihai Tudose, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, a lansat, miercuri, la B1 TV, un atac dur la adresa PNL, după reacţiile, comentariile şi acuzaţiilor făcute de liberali ca răspuns la decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a anula candidatura Dianei Şoşoacă la prezidenţiale.

“Cred că toţi românii aşteaptă acelaşi lucru. Să trecem de această perioadă complicată cu alegerile generale şi prezidenţiale ca lucrurile să vină într-o anumită normalitate, fiindcă ceea ce se întâmplă acum nu este generat de altceva decât de disperarea unora că obţin rezultatele scontate, de disperarea altora de a ajunge la putere cu orice preţ, şi apar aceste derapaje. Unele foarte grave şi am să dau un exemplu din weekend, de sâmbătă, duminică şi luni, când piaţa politică şi piaţa publică, media, a fost inundată de nişte declaraţii, după părerea mea, absolut iresponsabile şi care ar trebui cumva cercetate sau cineva să se aplece mai cu atenţie asupra lor.

PNL-ul, în special, după ce a înghiţit acea găluşcă cu legea pentru un singur om, acela era un demers foarte «democratic», puneţi dumneavoastră ghilimelele, a găsit pretextul cu decizia Curţii Constituţionale că – vezi, Doamne! – este mâna PSD-ului. Eu vă spun cu toată responsabilitatea, Curtea Constituţională a României este una dintre instituţiile supreme din România. Nu poţi să spui că cineva, un partid, un om, un reprezentant al unei formaţiuni, a influenţat o decizie a Curţii Constituţionale! Acolo sunt magistraţi. Că, vezi, Doamne, au fost propuşi de către PSD. Ei n-au fost membri PSD, aşa cum sunt propuşi şi de PNL unii, sunt propuşi de Administraţia Prezidenţială alţii, dar, indiferent cine i-a propus, în momentul în care a ajuns omul respectiv acolo, este judecător la Curtea Constituţională. Şi, repet, unii chiar magistraţi, magistraţi grei.

Să vii să arunci în spaţiul public aşa ceva doar din dorinţa de a-ţi pansa nişte răni sau de a justifica în avans nişte eşecuri e un atentat foarte grav. Eu cred că statul român, prin instituţiile de profil, ar trebui să vadă, poate au dreptate oamenii, domne, ştiu ei ceva că a fost decizia influenţată, şi atunci să plătească cel care a încercat să influenţeze decizia şi cel care s-a lăsat influenţat, dar dacă nu se confirmă acest lucru, cei care au lansat în spaţiul public asemenea acuzaţii, doar dintr-o dorinţă din asta de aş justifica, repet, în avans nişte eşecuri, eu cred că ar trebui să plătească. Nu poţi să spui la nesfârşit aşa ceva”, a precizat Tudose.

Reamintim, în acest context, că, luni seara, Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-a fost interzis să candideze pentru Cotroceni.

În motivare, judecătorii fac o trecere în revistă a declaraţiilor şi acţiunilor Dianei Şoşoacă din ultimii ani care, susţin ei, au fost contrare valorilor constituţionale ale României. De asemenea, judecătorii arată că Şoşoacă a fost la recepţii organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România şi a susţinut că Rusia are mai multă democraţie.

“Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului”, se arată în document.

Judecătorii au mai precizat în motivare că îndemnurile la nerespectarea valorilor constituţionale reprezintă un atac direct asupra principiilor democratice şi a ordinii constituţionale. Totodată, aceştia au susţinut că Şoşoacă a avut de-a lungul anilor un discurs constant antidemocratic şi antisemit, iar conduita ei ameninţă fundamentele constituţionale ale României şi apartenenţa la structurile euroatlantice.

Totodată, remarcile lui Tudose au venit şi în contextul în care, într-un video publicat luni seara, liderul PNL Nicolae Ciucă a anunţat că rupe coaliţia de guvernare pentru că “PSD are în ADN-ul său abuzul de putere”, dar partidul său va rămâne în executiv “doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile”.

“Practic, a fost eliminat la masa verde un adversar politic (Diana Şoşoacă - n.r.). Acest lucru mă preocupă pe mine şi cred că şi pe orice cetăţean care vrea ca România să rămână un stat democratic. Nu mă preocupă dacă PSD se bucură de eliminarea unui competitor politic, ci că ar putea face lucruri de neimaginat, pentru ca PSD are în ADN-ul său abuzul de putere şi comportamentul de partid-stat.

Astăzi elimină un candidat, mâine altul, poimâine închid instituţii de presă, iar în final subordonează politic tot statul român. Mă voi asigura ca acest lucru nu se va întâmpla şi că România nu va intra total pe mâna PSD. Este o datorie de onoare şi credinţă faţă de ţara noastră.

Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în executiv doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza pentru a câştiga alegerile. Sigur că PSD şi-ar dori să guverneze singur în următoarea perioadă, pentru a reintroduce cota progresivă, pentru a subordona justiţia şi instituţiile statului, pentru a direcţiona resursele financiare ale bugetului în acţiuni populiste şi către clientele de partid”, a spus, printre altele Ciucă în mesajul sau video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor