PSD valorifică scandalul Nordis. Proiect de lege pentru limitarea la 10% a avansului pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori

Marcel Ciolacu în Parlament (Epoch Times Romania)
Ana Ion
09.10.2024

La scurt timp după scandalul Nordis, scandal în care este implicată şi deputata PSD Laura Vicol, social-democraţii au depus în Parlament un proiect legislativ care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori şi prevede că avansul se achită într-un cont special care poate fi utilizat doar pentru respectivul proiect.

„La încheierea promisiunii de vânzare, dezvoltatorul poate solicita un avans de maximum 10% din preţul total al imobilului supus tranzacţiei. Avansul poate fi mai mare, dar nu mai mult de 40% din preţul total al imobilului, în situaţia în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare, în vederea protejării investiţiei, cu una dintre societăţile de asigurare, în condiţiile legii. Sumele plătite cu titlu de avans se achită într-un cont special al firmei, dedicat imobilului respectiv, şi pot fi cheltuite de dezvoltator numai în scopul dezvoltării respectivului proiect”, prevede proiectul, potrivit G4Media.

În expunerea de motive se arată că practicile curente permit dezvoltatorilor să solicite avansuri mari la semnarea promisiunilor de vânzare, fără a exista garanţii adecvate în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către dezvoltator. Această situaţie pune consumatorii într-o poziţie vulnerabilă, creând riscuri semnificative, în special în cazurile de insolvenţă a dezvoltatorilor sau întârzieri în livrarea imobilului.

Iniţiativa legislativă urmăreşte să reducă aceste riscuri prin limitarea sumelor pe care cumpărătorii le pot plăti drept avans la semnarea promisiunilor de vânzare, oferind totodată posibilitatea unor măsuri suplimentare de protecţie prin intermediul poliţelor de asigurare.

„Principalul scop al acestei iniţiative este protejarea cumpărătorilor prin stabilirea unui plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unui promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăşi 10% din preţul total al imobilului. Prin această măsură, se doreşte reducerea expunerii financiare a cumpărătorilor la riscurile asociate construcţiei imobilului şi garantarea unor condiţii contractuale mai echitabile.

De asemenea, proiectul oferă posibilitatea ca acest plafon să fie depăşit, dar numai în cazul în care dezvoltatorul are încheiată o poliţă de asigurare a investiţiei emisă de o societate de asigurare. Această asigurare va proteja cumpărătorul în situaţia nerespectării contractului de către dezvoltator”, se arată în document.

Prin introducerea acestor reguli se urmăreşte:

  • Protecţia cumpărătorilor: Limitarea avansului la 10% oferă o protecţie imediată consumatorilor, reducând riscul de pierdere a unor sume mari de bani în cazul în care imobilul nu este livrat conform contractului. De asemenea, introducerea poliţei de asigurare va oferi o plasă de siguranţă în cazuri extreme.

  • Stabilitate şi încredere în piaţa imobiliară: Prin reducerea riscurilor asociate tranzacţiilor, acest proiect de lege va contribui la consolidarea încrederii în tranzacţiile imobiliare, facilitând un mediu de tranzacţionare mai sigur şi mai previzibil pentru toate părţile implicate.

  • Stimularea responsabilităţii dezvoltatorilor: Limitarea avansului şi introducerea poliţelor de asigurare vor încuraja dezvoltatorii să adopte practici comerciale mai transparente şi să colaboreze cu societăţi de asigurare pentru a garanta livrarea imobilelor în condiţiile asumate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor