Fosta şefă SOS Călăraşi care a dat lovitura la CCR: Şoşoacă a cerut mită zeci de mii de euro să pună oamenii pe lista pentru parlamentare

Amalia Bellantoni în emisiunea realizată de Denise Rifai
Andrei Pricopie
09.10.2024

Amalia Bellantoni, fosta membră SOS România care a contestat - cu succes - la Curtea Constituţională candiatură Dianei Şoşoacă, iese cu noi acuzaţii grave, ce ţin de domeniul penalului, la adresa fostei sale şefe de partid. Totul s-a întâmplat în emisiunea "În opoziţie" realizată de Denise Rifai.

Denise Rifai: Mi-aţi spus că aţi acuzat-o pe Diana Şoşoacă şi de delapidare, primire de foloase necuvenite. Vreau să-mi spuneţi ce informaţii aveţi? S-a folosit Diana Şoşoacă de banii partidului SOS?

Amalia Bellantoni: Da, Diana Iovanovici Şoşoacă s-a folosit de toate donaţiile care au venit către partidul SOS.

Denise Rifai: Despre ce sume vorbiţi şi ce dovezi aveţi?

Amalia Bellantoni: În acest sens, evident, sunt bilanţurile care nu au fost niciodată depuse. Aşa cum bine ştiţi, ANAF-ul a suspendat conturile partidului, a suspendat chiar partidul.

Denise Rifai: Estimativ, vreau să-mi fac o idee.

Amalia Bellantoni: Haideţi să vă spun un lucru, mi s-a spus că din America a sosit o sumă de 500.000 de dolari. De asemenea, mi s-a explicat faptul că dumneaei, cu cardul pe care îl folosea strict în uz personal, a plătit peste 100.000 de lei. De asemenea, din ceea ce am verificat şi informaţiile pe care le-am primit de la instituţiile statului, în prisma AEP-ului, ea nu a introdus în campania electorală nici măcar un bănuţ, nici ea, nici Luis Lazarus, cei doi eurodeputaţi aleşi.

De asemenea, vreau să vă spun că, în momentul de faţă, sunt foarte multe persoane care pot depune mărturie că au fost şantajate cu sume colosale, începând cu 30, 50 sau 100.000 de euro pentru a fi puşi pe listele de parlament al României. Vorbim, de asemenea, de foarte multe acţiuni pe care AEP-ul, în urma sesizărilor noastre, le-a întreprins, şi anume a sechestrat sume de bani ale partidului – 50.000, 20.000, 40.000 de lei – pentru că nu au fost declarate. SOS practic nu a avut niciun fel de activitate legală în ceea ce priveşte registrul partidelor politice.

În continuare, ca vicepreşedinte, rezultă că Dumitru Silvestru Şoşoacă, în ciuda scandalului mediatizat că a fost destituit din funcţie, este în continuare preşedintele biroului executiv al partidului SOS. De asemenea, dacă veţi urmări şi pe postările mele, însuşi membrul fondator al partidului, domnul Gabriel Gib, s-a dezis de acţiunile Dianei Şoşoacă şi aş dori pe această cale să îi sugerez domnului să se ducă să suspende acest partid, ca să nu mai ducem oamenii în derizoriu în această luptă tradiţionalistă.

Denise Rifai: Deci mi-aţi spus că doamna Şoşoacă a încasat banii în cash şi a plătit cu cardul?

Amalia Bellantoni: Doamna Şoşoacă a plătit cu cardul unde veneau foarte multe donaţii nedeclarate, în sensul în care chiar ea...

Denise Rifai: Cardul partidului, da?

Amalia Bellantoni: Cardul partidului. Într-un ultim live a spus: „Băi, nu mai trimiteţi donaţii, trimiteţi cotizaţii”, în condiţiile în care nu mai există membri în partid şi absolut toate documentele pe care partidul SOS le are în momentul de faţă sunt ilegale. Eu, în continuare, în momentul de faţă sunt preşedinta unei filiale, filiala Călăraşi, pentru că nu am primit o decizie de destituire. De asemenea, acest lucru s-a întâmplat cu foarte, foarte mulţi – 80% – dintre cei care au făcut parte din partidul SOS.

Denise Rifai: Vreau să înţeleg o chestiune. De exemplu, pentru a pune un candidat pe listă, aveţi informaţii că Diana Şoşoacă a cerut o anumită sumă de bani şi a şi primit-o, şi respectiva persoană va fi şi pe listă?

Amalia Bellantoni: Eu vă spun, începând de la Suceava, de la nordul ţării, i-au cerut domnului preşedinte de filială judeţeană 50.000 de euro ca să-l pună pe listă. Acesta a răspuns „nu” categoric, pentru că a zis: „Eu cred într-o mişcare naţionalistă, nu-mi voi plăti locul în Parlamentul României.” Şi, evident, a fost destituit imediat. Ulterior, coborând în sudul României, la Constanţa, un alt domn a fost executat pentru suma de 30.000 de euro, căci nu a intenţionat să plătească această sumă ca să fie pus pe lista de parlamentare. De asemenea, la mine, în judeţul Călăraşi, se zvoneşte că domnul Dumitru Coarnă a plătit 100.000 de euro ca eu să fiu alungată.

Doresc să mai menţionez faptul că eu am fost prima alungată din partid atunci când m-am împotrivit schimbării secretarului general, cel care a făcut posibil ca Diana Iovanovici Şoşoacă să fie numită europarlamentar, schimbării acestuia cu secretarul general care a venit cu baza de date de la AUR. Ce să vezi, chiar ea a declarat în faţa lui Dumitru Coarnă, în Parlament, că a furat secretarul de la AUR cu tot cu baza de date.

Denise Rifai: Dumneavoastră spuneţi aşa, doamna Bellantoni, că Diana Şoşoacă a cerut banii aceştia practic pentru ea, mită.

Amalia Bellantoni: Efectiv pentru ea. Deci nu a cerut în contul vreunei campanii publicitare sau în contul mandatarului financiar. Efectiv i-a cerut pentru ea, ca oamenii să fie trecuţi pe listă. Şi, de asemenea, sunt mesaje pe care le am şi pe care le-am depus procurorilor, în care ea spune: „Domnule, la alte partide e mai scump, aşa că mulţumiţi-vă că la mine e mai ieftin.”

Denise Rifai: Doamna Bellantoni, dumneavoastră aţi fost prietenă cu Diana Şoşoacă, până la un anumit moment. Când s-a produs ruptura?

Amalia Bellantoni: Ruptura s-a produs când am cerut voie trei zile să merg în vacanţă în Italia şi în absenţa mea s-a organizat un aşa-zis comitet naţional şi s-a schimbat secretarul general al partidului. Nu am fost informată, nu mi s-a dat link de participare, nu mi s-a cerut votul. Evident, m-aş fi opus atunci, prezentă, însă, nefiind prezentă, m-am opus ulterior la telefon. Totul s-a întâmplat atât de repede, încât n-am avut timp nici de reacţie. Am fost înjurată, dată afară de pe toate paginile pe care le creasem.

Eu am avut activitate politică trei luni de zile, din luna martie până la alegerile din 9 iunie. Pot spune că am făcut performanţă în domeniu, ajungând la un scor de 3,88, competitorul meu fiind Dumitru Coarnă, cu 1,88 din partea unui alt partid. Şi am cerut întotdeauna Dianei Iovanovici Şoşoacă transparenţă. Prima mea întrebare, înainte de a intra în acest partid, a fost către Luis Lazarus: „Cine este Diana Iovanovici Şoşoacă?” Acesta mi-a spus că este cel mai curat om politic care există în România. Ulterior, evident, nu am stat să verific...

Denise Rifai: Domnul Lazarus a cerut şi el bani, sau era de faţă când cerea doamna Şoşoacă bani?

Amalia Bellantoni: Să ştiţi că, din informaţiile mele, Lazarus este cunoscător în fapte la tot ce s-a întâmplat în partidul SOS, la toate acţiunile doamnei preşedinte Diana Iovanovici Şoşoacă. Evident, el va fi citat în toate aceste procese şi mărturia lui va fi foarte importantă, pentru că, într-adevăr, este un martor cheie, la fel ca şi fiul doamnei Diana Iovanovici Şoşoacă, care în momentul de faţă, deşi acesta a avut destul de multe probleme, în sensul în care a fost prins beat la volan, şi în acest sens, doamna senator, pe vremea aceea a încercat să-l acopere, astăzi este candidatul ideal pe listele de parlamentare la Satul Mare.

Repet, sunt doar o portavoce, sunt doar o persoană care a avut puţin mai mult curaj şi nu am putut să fiu şantajată de nimeni astfel încât să mi se închidă gura. Nu am fost cumpărată de servicii, nu am procese penale, să zici că cineva să mă fi şantajat cu aceste chestiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor