Lasconi, taxată dur de un ONG ce luptă pentru drepturile femeii: Experienţa victimelor NU trebuie folosită pentru a atrage voturi

Elena Lasconi
Andrei Popescu
09.10.2024

Centrul FILIA, organizaţie neguvernamentală pentru drepturile femeii, a lansat, marţi, un atac dur la adresa liderei USR, Elena Lasconi, pentru remarcile acesteia la adresa femeilor care sunt victime ale violenţei domestice.

Mai exact, într-o postare pe pagina sa de Facebook, FILIA a acuzat că Lasconi, înscrisă în cursa pentru palatul Cotroceni, a făcut declaraţii “sexiste” care “normalizează” sau “iau în râs” acest tip de violenţă.

Totodată, ONG-ul i-a cerut şefei USR să îşi ceară scuze şi să transmită un mesaj de solidaritate cu supravieţuitoarele violenţei domestice.

În continuare, redăm postarea FILIA:

“Atragem atenţia asupra declaraţiilor sexiste, care normalizează şi iau în râs violenţa împotriva femeilor, făcute de Elena Lasconi cu ocazia moţiunii de cenzură propuse:

‘Hai cu curaj, cu onestitate şi respect. Faceţi din cuvintele astea fapte! Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, ‼ cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie [=par, nuia] peste ceafă, dar care rămân în relaţie doar pentru că beneficiază de bani şi alte privilegii‼’.

Ne arătăm revolta şi îngrijorarea cu privire la aceste declaraţii şi atitudini care încurajează violenţa împotriva femeilor şi le blamează pe victimele violenţei domestice.

- asocierea adversarilor politici cu situaţia femeilor care se confrunt[ cu violenţă fizică din partea partenerilor şi nu pot ieşi din relaţiile violente este inacceptabilă.

- asocierea cu termenul ‘amante’, pe care o prezintă ca pe o formă de umilinţă a adversarilor politici este inacceptabilă.

Suntem dezamăgite de această poziţie venită din partea unei lidere politice care nu ar trebui să instrumentalizeze subiectul atât de grav şi important al violenţei domestice pentru capital politic.

Aceste poziţii nu fac decât să contribuie la mediul sexist şi machist din politică - un mediu în care multe femei ajung să fie victimele abuzurilor din partea colegilor de partid sau adversarilor politici.

Îi cerem Elenei Lasconi să îşi ceară scuze şi să transmită un mesaj de solidaritate cu supravieţuitoarele violenţei domestice.

Experienţa victimelor violenţei de gen NU trebuie folosită pentru a atrage voturi sau sprijin politic de către liderii de partid.”

Mesajul FILIA a venit în contextul în care, atunci când a chemat PNL să semneze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, Lasconi a spus:

“Haideţi să vedem dacă cuvintele onestitate, curaj, respect, vă caracterizează. Faceţi din cuvintele astea fapte! Semnaţi moţiunea de cenzură a USR! Altfel, rămâneţi ipocriţi, mincinoşi, cu comportament de amante care ştiu că sunt înşelate, care îşi mai iau şi o smetie peste ceafă, dar care rămân în relaţie, adică la guvernare, pentru bani şi privilegii. Haideţi cu semnătura! Ne vedem la Parlament!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor