Trupul liderului Hamas ar putea fi o monedă de schimb în negocierile pentru returnarea ostaticilor israelieni

Yahya Sinwar (st), liderul palestinian al Hamas din Fâşia Gaza, ţinând în braţe un copil îmbrăcat în costum de soldat şi purtând o armă, la un miting al susţinătorilor săi, mai 2021, în oraşul Gaza. (Twitter)
Redacţia
20.10.2024

Trupul liderului Hamas Yahya Sinwar ar putea fi folosit ca "monedă de schimb" în vederea eliberării ostaticilor israelieni reţinuţi în Fâşia Gaza, au declarat surse diplomatice israeliene pentru CNN.

Potrivit presei locale, corpul lui Sinwar se află în prezent într-o locaţie secretă din Israel, după ce acesta a fost ucis miercuri de forţele israeliene în sudul Fâşiei Gaza.

Două surse au declarat pentru CNN că asigurarea eliberării ostaticilor ar fi probabil prioritatea Israelului în decizia de a valorifica trupul bărbatului acuzat de Israel că a pus la cale atacurile teroriste din 7 octombrie 2023.

Mai mult de 100 de ostatici luaţi în timpul atacurilor conduse de Hamas rămân în captivitate în Gaza. Autorităţile israeliene analizează în prezent cum să "creeze rapid presiune" asupra Hamas pentru a-i elibera, a precizat una dintre sursele citate.

"Dacă Hamas vrea să schimbe rămăşiţele sale cu cetăţeni israelieni, vii sau morţi, atunci bine", a precizat sursa diplomatică.

Ambele surse au fost de acord că Sinwar ar putea fi văzut că o "monedă de schimb".

Un schimb pentru ostatici este probabil singura modalitate prin care corpul lui Sinwar se va întoarce în Gaza, a mai spus sursa israeliană. "Altfel, predarea lui nu va avea loc".

Potrivit sursei diplomatice, returnarea lui Sinwar în Gaza, în orice circumstanţe, riscă să mobilizeze militanţii Hamas. Dacă Sinwar ar fi înmormântat în Gaza, locul ar putea deveni un sanctuar pentru adepţi, a continuat sursa.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Isaac Herzog au avut vineri o reuniune de securitate cu privire la "fereastra de oportunitate semnificativă" pe care o reprezintă uciderea lui Sinwar pentru returnarea ostaticilor, a transmis biroul lui Herzog într-o declaraţie.

De asemenea, joi, Netanyahu a făcut un apel la membrii Hamas care încă deţin ostatici israelieni să depună armele şi să returneze prizonierii, afirmând că oricine face acest lucru va fi lăsat să "iasă [din Gaza - n.r.] şi să trăiască".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor