Planurile Israelului de a ataca Iranul au ajuns pe Internet. SUA pe jar: Investighează de urgenţă scurgerea de informaţii

Tancuri israeliene în Gaza (Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Statele Unite investighează publicarea neautorizată a unor documente clasificate care evaluează planurile Israelului de a ataca Iranul, au declarat trei oficiali americani pentru Associated Press. Un al patrulea oficial american a declarat că documentele par a fi legitime.

Documentele sunt atribuite Agenţiei americane de informaţii geospaţiale si Agenţiei Naţionale de Securitate şi menţionează că Israelul continuă să deplaseze mijloace militare pentru a efectua un atac militar ca răspuns la atacul fulgerător cu rachete balistice al Iranului de la 1 octombrie. Documentele au putut fi partajate în cadrul coaliţiei "Five Eyes", care include SUA, Marea Britanie, Canada, Noua Zeelandă şi Australia.

Documentele, care sunt marcate top secret, au fost postate online pe Telegram şi au fost raportate pentru prima dată de CNN şi Axios. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului din cauză că nu au fost autorizaţi să discute public despre acest subiect.

Ancheta examinează, de asemenea, modul în care au fost obţinute documentele - inclusiv dacă a fost o scurgere intenţionată de informaţii de către un membru al comunităţii de informaţii a SUA sau dacă au fost obţinute printr-o altă metodă, cum ar fi un atac cibernetic - şi dacă au fost compromise alte informaţii similare, a declarat unul dintre oficiali. Ca parte a acestei investigaţii, oficialii încearcă să determine cine a avut acces la documente înainte ca acestea să fie postate, a continuat oficialul.

Documentele au apărut în timp ce SUA a îndemnat Israelul să profite de eliminarea liderului Hamas Yahya Sinwar şi să facă presiuni pentru o încetare a focului în Gaza şi, de asemenea, a avertizat de urgenţă Israelul să nu continue extinderea operaţiunilor militare în nordul Libanului şi să rişte un război regional mai amplu. Cu toate acestea, conducerea Israelului a subliniat în mod repetat că nu va lăsa fără răspuns atacul cu rachete al Iranului.

Într-o declaraţie, Pentagonul a afirmat că a luat cunoştinţă de rapoartele privind documentele, dar nu a făcut alte comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor