"Atenţie, dezinformare!" - Mesaje false despre alegerile prezidenţiale şi referendum, primite de moldoveni pe WhatsApp

Fake news (Radio Moldova)
Maria Maevschi
20.10.2024

Un nou fals despre alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional pro-UE care se desfăşoară duminică, 20 octombrie, în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică (STISC) de la Chişinău, potrivit căruia mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova au primit mesaje mincinoase pe aplicaţia WhatsApp şi alte platforme de comunicare, unele fiind trimise de pe un număr din Indonezia.

Prin acestea se încearcă manipularea opiniei publice cu privire la scrutinul care se desfăşoară astăzi, se mai arată în comunicatul de presă emis de Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică.

„20 octombrie este un referendum pentru integrarea europeană, care este de fapt un referendum pentru schimbarea Constituţiei noastre. Votând 'Pentru', punem legile UE mai presus de cele moldoveneşti. Ce cumpărăm? Noi legi - cu privire la vânzarea terenurilor către străini, privind legalizarea căsătoriilor gay, precum şi migranţii arabi, gropile de gunoi europene şi o bază NATO!

Dobândim calitatea de membru al Uniunii Europene? Pot fi. În 20 de ani. Va supravieţui Uniunea Europeană? Foarte îndoielnic. Ce avem de pierdut? Tradiţiile noastre, libertatea bisericii noastre, viaţa paşnică, independenţa noastră. Suntem pregătiţi pentru asta? Dacă nu, să spunem că nu. Să votăm împotrivă. 20 octombrie. Să ne apărăm patria mamă, tradiţiile, biserica noastră”, se arată în mesajul transmis pe aplicaţia WhatsApp.

Mesaj primit de moldoveni pe Whatsapp înainte de alegeri (stisc.gov.md)
Mesaj primit de moldoveni pe Whatsapp înainte de alegeri (stisc.gov.md)

În acest context, Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitatea Cibernetică (STISC) a ţinut să avertizeze cetăţenii Republicii Moldova cu privire la o nouă campanie de dezinformare în curs, distribuită prin intermediul platformelor de mesagerie instantanee, în special WhatsApp.

„Aceste mesaje încearcă să manipuleze opinia publică despre referendum şi alegeri. Recomandări pentru cetăţeni:

Blocaţi expeditorul

Raportaţi mesajul ca spam sau abuziv

NU distribuiţi astfel de mesaje

Informaţi-vă doar din surse oficiale şi de încredere

STISC reaminteşte tuturor cetăţenilor importanţa vigilenţei în mediul online şi necesitatea verificării informaţiilor înainte de a le considera veridice sau de a le distribui.
Protejaţi-vă dreptul la o alegere informată şi liberă!”, se arată în mesajul STISC către cetăţeni.

De menţionat că acesta nu este singurul fals care circulă în spaţiul online din Republica Moldova. În ultimele două săptămâni, pe reţelele de socializare au fost distribuite mai multe mesaje şi scrisori false care pretind a fi documente oficiale emise de mai multe instituţii ale statului, notează Radio Moldova. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că aceste falsuri urmăresc un singur scop: să creeze confuzie în rândul cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor