O victorie a Rusiei în Ucraina ar provoca "haos", susţine ministrul francez de Externe

Soldaţi ucraineni lângă un tanc rusesc distrus (Genya Savilov/AFP via Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, a avertizat, sâmbătă, în timpul unei vizite la Kiev, că o victorie a Rusiei asupra Ucrainei ar provoca "haos" în sistemul internaţional.

Comentariile lui Barrot au fost făcute în contextul în care forţele ruse şi-au continuat ofensiva în estul Ucrainei, capturând oraşul-cheie Vuhledar la începutul acestei luni, relatează Kyiv Independent.

Vizita lui Barrot a fost menită să reafirme sprijinul ferm al Franţei pentru Ucraina, ca urmare a dezvăluirii de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a planului său de "victorie" în faţa Rusiei. Planul include, de asemenea, un apel la creşterea sprijinului militar occidental.

"O victorie rusă ar consacra legea celui mai puternic şi ar precipita ordinea internaţională împingând-o spre haos", a declarat Barrot, alături de omologul său Andrii Sibiha.

Întrebat dacă Parisul susţine planul de victorie al lui Zelenski, Barrot a confirmat: "Susţinem planul de victorie pentru că suntem alături de Ucraina de aproape 1.000 de zile".

Cu toate acestea, în restul declaraţiilor sale, Barrot s-a referit mai general la un "plan de pace" ca o modalitate de a pune capăt războiului, fără a preciza o poziţie oficială cu privire la propunerile detaliate ale lui Zelenski, potrivit AFP.

Ca şi alţi aliaţi occidentali, Parisul examinează încă detaliile planului.

După întâlnirea cu Barrot, Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Franţa, afirmând că sprijinul pentru planul de victorie ar putea "aduce mai aproape diplomaţia reală şi o pace justă".

Planul lui Zelenski include şi o invitaţie imediată pentru Ucraina de a adera la NATO, poziţie pe care Barrot a declarat că Parisul este "deschis" să o discute cu alţi membri ai Alianţei. Planul respinge, de asemenea, concesiile teritoriale şi îndeamnă aliaţii să ridice restricţiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune furnizate Ucrainei împotriva ţintelor militare din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor