Ministerul de Externe de la Chişinău consideră "artificiale" aglomeraţiile la cele două secţii de votare de la Moscova

Rând la secţie de votare, Moscova (TASS)
Maria Maevschi
20.10.2024

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău informează că cele două secţii de votare din Federaţia Rusă s-au deschis la ora locală 07.00 şi funcţionează în regim normal. Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalaţi la cele două secţii, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că a anticipat posibilitatea producerii aglomeraţiei, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secţiile de vot.

„În procesul de pregătire a exerciţiului electoral, am atenţionat autorităţile ruse asupra tentativelor unor entităţi de a transporta organizat cetăţenii către secţiile din cadrul Ambasadei noastre la Moscova. Astfel, considerăm că aglomeraţiile de la cele două secţii de votare din Rusia au fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral.

În acest sens, atragem atenţia repetat autorităţilor ruse şi oricăror entităţi asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secţiile de vot”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

Precizăm că secţiile de votare din Moscova sunt dotate cu numărul maxim de buletine de vot - 5000 pentru fiecare secţie. Decizia de a deschide secţii de votare în Federaţia Rusă doar în sediul Ambasadei s-a luat ca rezultat al incapacităţii de a întruni în alte oraşe/locaţii toate cerinţele de securitate, astfel încât autorităţile de la Chişinău să se asigure că nu vor exista primejdii pentru cetăţenii R. Moldova care vor veni să voteze şi funcţionarii electorali care vor asigura organizarea procesului.

Potrivit informaţiilor apărute pe reţelele de socializare, precum şi în presa rusă controlată de Kremlin, sute de cetăţeni ai Republicii Moldova ar fi venit la Ambasada R. Moldova de la Moscova pentru a vota la alegerile prezidenţiale şi la referendumul republican constituţional privind aderarea la UE, notează Ziarul de Gardă.

Menţionăm că până la ora 12:00, şi-au exprimat dreptul la vot peste 500 de mii de moldoveni atât din ţară, cât şi din diasporă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor