Migranţi reţinuţi în Albania, transferaţi în Italia în urma unei hotărâri judecătoreşti. Guvernul Meloni promite să ia măsuri

Ambarcaţiune cu imigranţi încearcă să traverseze Mediterana. (Captură Foto)
Redacţia
20.10.2024

O navă a pazei de coastă italiene a preluat sâmbătă migranţi care erau reţinuţi în centre de primire din Albania şi i-a transferat în Italia, după ce o hotărâre judecătorească a dat o lovitură planurilor Romei de a găzdui migranţi capturaţi pe mare în afara UE.

Guvernul italian a promis vineri că va continua proiectul emblematic al premierului Giorgia Meloni de redirecţionare a solicitanţilor de azil în străinătate, afirmând că va face apel împotriva deciziei judiciare potrivit căreia migranţii aflaţi în centrele de primire din Albania ar trebui duşi în Italia, potrivit Reuters.

O reuniune a cabinetului va avea loc luni pentru a decide cu privire la răspunsul guvernului.

Migranţii au fost duşi în Albania la începutul acestei săptămâni de o navă a Marinei italiene. Iniţial, aceştia erau în număr de 16, dar patru au fost deja aduşi în Italia din motive de sănătate sau pentru că erau minori.

Instanţa a declarat că cei 12 migranţi din noua unitate albaneză din Gjader au trebuit să se întoarcă în Italia deoarece ţările lor de origine - Egipt şi Bangladesh - nu puteau fi considerate sigure.

Nava pazei de coastă a ajuns la scurt timp după ora 13:00 GMT în oraşul port Bari din sudul Italiei, unde migranţii au debarcat şi au fost duşi la un centru de primire.

Ministrul de Interne Matteo Piantedosi a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este încrezător că decizia instanţei va fi anulată, adăugând că guvernul va face apel până la Curtea Supremă, dacă va fi necesar.

Numai migranţii care provin dintr-o listă de 22 de naţiuni pe care Italia le-a clasificat ca fiind sigure pot fi trimişi în Albania.

Egiptul şi Bangladesh se numără printre acestea, dar o hotărâre recentă a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) în această privinţă a făcut imposibilă reţinerea lor în Albania, a declarat instanţa de la Roma, adăugând că aceştia au "dreptul de a fi aduşi în Italia".

Vorbind cu reporterii în timpul unei călătorii în Liban, Meloni a numit decizia "prejudiciabilă" şi a spus că este de competenţa guvernului său să stabilească ce ţări sunt sigure şi care nu, sugerând că va elabora noi reguli pentru a aborda problema.

Localnicii din portul albanez Shengjin, unde migranţii au fost preluaţi de nava pazei de coastă italiene sâmbătă dimineaţă, au fost surprinşi de plecarea lor bruscă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor