"Mai mult decât înspăimântător": Premierul Ungariei critică planul de victorie al lui Zelenski

Viktor Orban împreună cu Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)
Redacţia
20.10.2024

Biroul premierului ungar Viktor Orban a emis un răspuns puternic negativ la "planul de victorie" al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost prezentat în faţa liderilor Uniunii Europene în această săptămână.

Planul lui Zelenski, dacă ar fi pus în aplicare, ar fi cea mai scurtă cale către al treilea război mondial, se arată într-o declaraţie a directorului politic al biroului lui Orban, potrivit Zero Hedge.

În comunicat se mai menţionează că UE trebuie să fie dispusă să se angajeze pe o cale a negocierilor, a dezescaladării şi, în cele din urmă, a păcii

Orban, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi considerat de mulţi analişti ca fiind un Cal Troian al Kremlinului în UE, a postat joi pe reţelele de socializare reacţia sa iniţială la plan, care începe astfel: "Astăzi, preşedintele Zelenski îşi va prezenta planul pentru victorie. Ceea ce a prezentat ieri în Parlamentul ucrainean a fost mai mult decât înspăimântător".

Premierul ungar a continuat: "Planul de victorie al lui Zelenski este cea mai scurtă cale către declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial, astfel încât Ungaria nu îl susţine".

Referindu-se la şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Orban a mai scris: "Sunt unul dintre cei care îndeamnă Uniunea Europeană să îşi schimbe strategia actuală. Uniunea Europeană a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care preşedinta Comisiei poartă principala responsabilitate".

"Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Dar acest lucru nu înseamnă că avem nevoie de mai mult război, de arme mai periculoase şi cu rază lungă de acţiune - înseamnă că trebuie să trecem de la o strategie de război la o strategie a păcii. Avem nevoie de o încetare a focului şi de negocieri de pace!", a subliniat el, făcând aparent referire la Europa şi la alianţa NATO.

Totodată, Orban a promis că va face presiuni asupra cancelarului german Olaf Scholz şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru a începe negocieri cu Moscova "în numele întregii UE" cât mai curând posibil pentru a "găsi o cale de ieşire din această situaţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor