Trumpisme peste weekend: Noul preşedinte ar fi pregătit să taie legăturile cu Merkel
alte articole
Weekendul care tocmai a trecut a fost marcat de două interviuri acordate de viitorul preşedinte al Statelor Unite - ziarului german Bild şi celui londonez Sunday Times, în cadrul cărora Donald Trump a oferit un tablou mai amănunţit dar la fel de ciudat asupra politicilor şi strategiilor pe care intenţionează să le pună în aplicare in mandatul său, care va începe pe 20 ianuarie.
Printre numeroasele subiecte abordate în interviul cu Bild, Trump a caracterizat NATO drept “învechit”, prognozând că alţi membri ai UE vor lua calea Marii Britanii şi se vor despărţi de blocul European.
Sprijin pentru Marea Britanie
În primul său interviu exclusiv acordat unei organizaţii media din Marea Britanie – ziarului Sunday Times - Trump a declarat că va oferi britanicilor un acord comercial “rapid şi cinstit” cu America, la câteva săptămâni după ce va fi instalat la Washington – iar acest lucru va permite Marii Britanii să devină „un lucru măreţ”.
Trump a dezvăluit că o va invita pe Theresa May, proaspătul premier britanic, la Casa Albă, imediat după instalare şi că doreşte ca un acord comercial între cele două ţări să fie încheiat „foarte rapid”.
Trump a afirmat pentru Sunday Times că este de părere că alte ţări vor urma exemplul britanic şi vor încerca să iasă din UE, motivând că acestea au fost lovite de criza refugiaţilor. “Cred că este foarte dur” a afirmat Trump. “Oamenii, ţările, vor să-şi păstreze propriile identităţi şi, în mod asemănător, Marea Britanie doreşte acelaşi lucru”.
Trump a mai afirmat că ieşirea Marii Britanii din UE va fi un succes, şi a înfăţişat Uniunea Europeană ca fiind patronată de Germania, care foloseşte UE pentru a-şi spori dominaţia internaţională în detrimentul SUA.
Din acest motiv, afirmă Trump, Statelor Unite le este indiferentă spargerea Uniunii sau menţinerea acesteia, potrivit publicaţiei Bild.
Bloomberg comentează că afirmaţiile lui Donal Trump lasă puţine îndoieli cu privire la menţinerea promisiunilor pe care le-a făcut în timpul campaniei şi atrage atenţia că linia de politică externă a outsiderului, care are potenţialul de a arunca în aer toate construcţiile geopolitice ale SUA rămase după Obama, va intra în coliziune directă cu cea a cancelarului german Angela Merkel, pe probleme referitoare la comerţul liber, securitate şi rolul UE pe scena internaţională.
Observaţiile lui Trump faţă de ieşirea Marii Britanii din UE sunt surprinzătoare, dat fiind că Nigel Farage, unui dintre vârfurile de atac ale mişcării Brexit, a stat în SUA pe durata campaniei prezidenţiale americane, acţionând pe post de consilier al lui Donald Trump.
În timp ce Trump a învinovăţit Brexitul pentru crearea unui aflux de emigranţi, el a atras atenţia că refugiaţii pe care Marea Britanie a trebuit să-i accepte sunt o mică parte din valul de aproximativ 900 de mii pe care i-a acceptat Germania din 2015.
Atacuri la adresa BMW
Trump a ameninţat firma BMW cu supra taxe din cauza unui proiect de a deschide o fabrică de autovehicule în Mexic. Ameninţarea va crea cu siguranţă tensiuni adiţionale între Washington şi Berlin, prelungind războiul creat de amenzile aplicate firmei Volkswagen de către SUA şi firmei Apple de către UE.
În interviurile sale, Trump a atacat constructorul de autovehicule BMW, pe care l-a ameninţat cu o suprataxă de 35% în cazul în care va continua planurile de construcţie a unei uzine în Mexic.
Recent, un purtător de cuvânt al BMW a afirmat că firma intenţionează deschiderea unei uzine auto în San Luis Potosi, pentru seria 3, începând din 2019, ale cărei produse să fie adresate inclusiv pieţei nord americane.
Uzine asemănătoare care produc Seria 3 sunt deocamdată construite în China şi Germania.
Trump a declarat că BMW ar trebui să-şi construiască uzina în SUA deoarece acest lucru ar fi „mult mai bun” pentru companie.
Magnatul ajuns preşedinte a continuat, spunând că Germania este un producător bun de autovehicule, începând cu marca Mercedes, ale cărei produse sunt pretutindeni în New York, dar că nu există reciprocitate în această relaţie. Germanii nu cumpără produse Chevrolet în acelaşi grad, astfel că relaţia de afaceri nu este echilibrată.
Trump a mai afirmat că este un avocat al comerţului liber, dar care trebuie însă bine cumpănit. Purtătorul de cuvânt BMW a afirmat că firma se simte „ca acasă” în SUA, unde angajează direct sau indirect peste 70 de mii de oameni.
NATO este învechită
Cât despre politica sa externă, Donald Trump a discutat abordarea viitoare cu Rusia, sugerând că va folosi sancţiunile existente împotriva Rusia, aplicate după anexarea Crimeei, pentru a-şi creşte capacitatea de convingere în privinţa obţinerii unui acord de reducere a armelor nucleare.
Cât despre NATO, alianţa „are probleme”, a afirmat noul preşedinte american.
“[NATO] este învechită, mai ales deoarece a fost construită cu mulţi mulţi ani în urmă”, potrivit ziarului Bild.
„Apoi ţările nu îşi plătesc partea cum ar trebui, iar NATO nu ar trebui să se ocupe de terorism”.
Comentariile la adresa Alianţei par să continue linia adoptată de Trump în campania electorală, când a stârnit valuri de îngrijorare afirmând că ţările care nu îşi plătesc partea în cadrul NATO, ar putea să nu fie apărate în cadrul unui eventual atac.
Întrebat despre posibilitatea obţinerii unui acord nuclear cu Rusia, Trump a declarat că „un lucru este clar, şi anume că armele nucleare ar trebui să îşi piardă din importanţă foarte mult”.
Merkel pierde teren
Unele dintre cele mai acide remarci ale lui Trump au fost rezervate pentru Angela Merkel, a cărei politică deschisă la adresa refugiaţilor a fost considerată de noul preşedinte american „o greşeală catastrofală”.
Datorită faptului că Angela Merkel are de înfruntat provocări mari din partea partidului de dreaptă AfD, în încercarea ei de a obţine încă un mandat de cancelar, Trump a fost întrebat dacă s-ar bucura în cazul în care Merkel ar rămâne la conduceere.
Magnatul a răspuns că nu poate spune, adăugând că o respectă pe Merkel, care conduce Germania de 11 ani, însă nu ştie dacă nu cumva Germania a fost vătămată prin permiterea „tuturor acestor ilegali” înăuntru.
Însă cel mai tulburător pare să fie modul în care Trump înţelege relaţiile cu Merkel şi Putin. După cum notează Sunday Times, în ciuda admiraţiei exprimate de Trump pentru Putin şi Merkel, noul preşedinte a dezvăluit că este gata să taie relaţiile cu oricare dintre ei “Mă rog, voi începe prin a le acorda încredere ambilor – dar haideţi să vedem cât timp va dura acest lucru. S-ar putea să nu dureze atât de mult.”
Este deocamdată neclar dacă seria de anunţuri strategice şi tactice – unele dintre ele destule de şocante – are ca scop pregătirea unui teren pentru negocierile ulterioare, sau dacă sunt doar cacialmale ale lui Donald Trump, cunoscut ca bun negociator, sau dacă sunt de fapt liniile directoare ale noii politici externe ale SUA.