Marile puteri avertizează Israelul şi palestinienii să nu ia măsuri unilaterale în Orientul Mijlociu
alte articole
Declaraţia de încheiere a Summitului din Paris a cerut ambelor parti – palestinieni şi israelieni – să îşi reafirme în mod oficial angajamentul pentru o soluţie cu două state şi să se distanţeze de vocile care resping acea soluţie.
Naţiunile au avertizat că nu vor recunoaşte niciunul dintre paşii unilaterali luaţi de oricare dintre cele două tabere pentru a compromite negocierile finale asupra unor chestiuni precum graniţe, refugiaţi şi statutul Ierusalimului.
Rezoluţia nu a făcut referire în mod explicit la preşedintele ales Donald Trump şi viitoarea sa administraţie americană, dar a susţinut că o nouă conferinţă va fi desfăşurată la sfârşitul acestui an pentru părţile interesate. Anterior, Trump a anunţat că SUA plănuieşte să îşi mute ambasada din Tel Aviv în Ierusalim şi să recunoască în mod oficial oraşul divizat drept capitală a Israelului.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a adăugat că baza pentru negocieri o reprezintă o întoarcere la graniţele din 1967 şi o recunoaştere a rezoluţiilor majore adoptate de ONU.
Israelul şi palestinienii răspund
Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a aplaudat declaraţia de închidere a summitului din Paris, “care a subliniat nevoia pentru încetarea ocupaţiei israeliene”.
Israelul, pe de altă parte, a declarat că summitul a fost un eveniment inutil.
“Conferinţele internaţionale şi rezoluţiile ONU nu fac decât să depărteze perspectivele pentru pace, din moment ce încurajează palestinienii să continue să refuze discuţiile directe cu Israelul”, a susţinut Ministerul israelian de Externe.
Nici reprezentanţii israelieni şi nici cei palestinieni nu au participat la Paris, iar premierul Benjamin Netanyahu a criticat întâlnirea ca fiind “aranjată” şi împotriva ţării sale.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas se va întâlni în săptămânile următoare cu preşedintele palestinian Francois Hollande pentru a discuta despre rezultatul conferinţei. Netanyahu a refuzat o ofertă similară.
Marea Britanie refuză să semneze
Una dintre marile puteri a ieşit în evidenţă prin absenţa sa din declaraţia de închidere a summitului – Marea Britanie. Ministerul britanic de Externe a declarat că refuză să semneze declaraţia comună din “reţineri personale” cu privire la conferinţa din Paris.
“Există riscuri ca această conferinţă să înăsprească poziţiile într-un moment în care trebuie să încurajăm condiţiile pentru pace”, a susţinut declaraţia britanicilor.
Reţinerile britanicilor au includ lipsa reprezentanţilor israelieni şi palestinieni la conferinţa pariziană şi momentul ales pentru organizarea acesteia, care a avut loc cu doar câteva zile înaintea tranziţiei către “un nou preşedinte american”. Summitul din Paris a avut loc cu doar 5 zile înainte ca Trump să depună jurământul.
Refuzul Londrei de a semna declaraţia comună sau de a trimite o delegaţie de nivel înalt în Paris a fost considerată în mare parte ca un semn al determinării britanicilor de a rămâne aproape de viitoarea administraţie americană Trump.
Pe de altă parte, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat că, în cazul în care Trump va muta ambasada americană în Ierusalim, ar risca o nouă amplificare a tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Diplomaţii se tem de asemenea că Trump va tolera coloniile construite de israelieni pe teritoriile revendicate de palestinieni.
Conferinţa de duminică a avut loc de asemenea după o rezoluţie ONU de luna trecută, care a criticat eforturile Israelului de a-şi extinde coloniile pe teritoriile ocupate din Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
Liderii palestinieni şi israelieni nu au mai purtat negocieri – nici măcar indirect – de la prăbuşirea unui efort de pace condus de SUA în 2014.