Agenţiile se dezvinovăţesc: Clapper către Trump: Nu noi am divulgat memo-ul privind Rusia
alte articole
Directorul serviciilor naţionale de informaţii, James Clapper, a declarat că a discutat miercuri cu preşedintele ales Donald Trump şi i-a comunicat că, de fapt, Comunitatea americană de Informaţii (CI) nu a divulgat date privind un raport neconfirmat care a declanşat un val de controverse după publicarea sa pe Internet.
“Am subliniat că acest document nu este un produs al CI şi nu cred că scurgerile au provenit din interiorul comunităţii (...) CI nu a luat încă o decizie referitoare la veridicitatea informaţiei conţinute în acest document şi nu ne bazăm pe ea în niciun fel în concluziile noastre”, a declarat Clapper.
Memo-ul de 35 de pagini, pregătit în secret şi publicat marţi de siteul buzzfeed pretinde că guvernul rus l-ar fi susţinut pe Trump încă de acum 5 ani. Este de notat că siteul buzzfeed este finanţat parţial de NBC Universal, ce controlează NBC News, care în timpul campaniei electorale americane prezidenţiale a favorizat candidatul Partidului Democrat.
Într-o conferinţă de presă, ce a avut loc acum 2 zile, Trump a susţinut că raportul este o “născocire totală” şi a numit organizaţia buzzfeed “o grămadă de gunoi”.
Clapper a precizat în declaraţia sa că a discutat cu Trump despre “rapoartele media recente privind şedinţa noastră informativă de vinerea trecută”.
“Mi-am exprimat profunda consternare faţă de informaţiile divulgate şi apărute în presă şi amândoi am căzut de acord că informaţiile sunt extrem de corozive şi dăunătoare pentru securitatea noastră naţională”, a mai notat Clapper.
Trump nu a fost înştiinţat despre memo în timpul briefingului de săptămâna trecută, potrivit declaraţiilor făcute NBC News de un oficial senior din comunitatea de informaţii. Sumarul detaliilor regăsite în memo a fost pregătit, dar nu a făcut obiectul discuţiilor, a adăugat oficialul.
Clapper a mai susţinut că, deşi comunitatea de informaţii nu foloseşte informaţii neverificate în evaluările sale, sumarul memoului a fost pregătit deoarece “o parte a obligaţiei noastre este să ne asigurăm că legiuitorilor le sunt furnizate cele mai complete detalii ale problemelor care ar putea afecta securitatea naţională”.
În ultimele săptămâni, Trump şi-a exprimat îndoielile cu privire la evaluările serviciilor americane de informaţii potrivit cărora Moscova ar fi interferat cu procesul electoral prezidenţial din SUA, ridicând semne de întrebare în legătură cu relaţia dintre noul preşedinte american şi agenţiile americane de informaţii - care este deja furtunoasă.
La conferinţa de presă organizată de Trump, acesta a precizat că acum el crede că ruşii au fost implicaţi în atacurile de securitate cibernetică: “În ceea ce priveşte hackingul, cred că este vorba de Rusia”, a declarat preşedintele ales.