Marine Le Pen preia conducerea în ultimele sondaje privind alegerile prezidenţiale din Franţa

Lidera Frontului Naţional l-a depăşit pe candidatul conservator Francois Fillon, conducând în cel mai recent sondaj de opinie realizat de Ifop-Fiducial pe tema alegerilor prezidenţiale.
Marine Le Pen, lidera fostului Front Naţional francez (actualmente Partidul Raliul Naţional)
Marine Le Pen, lidera fostului Front Naţional francez (actualmente Partidul Raliul Naţional) (Captură Foto)

Le Pen conduce acum în sondaje pentru prima dată de când a profitat de scăderea popularităţii lui Fillon în rândul alegătorilor clasei muncitoare din Franţa, conform sondajului realizat pentru ziarul francez Paris Match, postul de televiziune iTele şi postul de radio francez Sud-Radio.

Într-o serie de scenarii de votare, lidera populistă ar putea câştiga aproximativ 26,5% dintre voturile la prima rundă de votare, în timp ce Fillon s-ar afla pe locul doi la mică distanţă, cu un procent de aproape 25%.

Marine Le Pen a promis că va organiza un referendum privind apartenenţa Franţei la UE într-un interval de şase luni dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, lucru care ar marca o altă victorie şocantă pe scena politică globală după votul pro-Brexit şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane în noiembrie 2016.

Totuşi, chiar dacă Le Pen ar câştiga prima rundă de votare în luna aprilie, rezultatele sondajului arată că principalul ei rival, Fillon, pare să aibă mai multe şanse să devină următorul preşedinte al Franţei.

În spatele celor doi lideri se află Emmanuel Macron, care a obţinut între 17 şi 20% dintre voturi.

Macron, care a făcut apel marţi, în Berlin, ca Europa să lucreze împreună împotriva terorismului, a crescut în popularitate în săptămânile recente, deşi rămâne cu mult în urma lui Fillon şi Le Pen.

Într-o lovitură devastatoare, principalii patru concurenţi pentru candidatura prezidenţială din partea socialiştilor nici măcar nu s-ar califica în cea de-a doua rundă de votare, potrivit rezultatelor sondajului.

Fostul premier Manuel Valls are cea mai bună şansă să devină candidatul socialist la prezidenţiale, arată sondajul, dar şansele ca el să ajungă preşedinte par să fie destul de mici.

Conform sistemului electoral francez, cei doi candidaţi care câştigă cele mai multe voturi în primul tur din 23 aprilie se vor confrunta în turul al doilea din 7 mai.

Acest lucru ar putea fi evitat dacă unul dintre candidaţi ar obţine o majoritate de voturi în prima rundă, un scenariu care pare să fie destul de improbabil ţinând cont de distanţa mică dintre Le Pen şi Fillon în ultimul sondaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe