Ambasada rusă acuză Marea Britanie de iniţierea "vânătorii de vrăjitoare" anti-ruse

Ambasada a susţinut marţi că Westminster a lansat o "campanie oficială" pentru a convinge publicul britanic că Rusia doreşte să "submineze Marea Britanie."
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)
Gina Zaragiu
11.01.2017

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a acuzat guvernul britanic de iniţierea "vânătorii de vrăjitoare" anti-ruse. "Se pare că elitele occidentale vor merge foarte departe pentru a-şi salva propria piele, cu acordul celor de la Washington, Davos şi austerităţii, chiar dacă de aceasta nu mai beneficiază nimeni altcineva", a scris ambasada pe site-ul său.

În declaraţie s-a speculat, de asemenea, că "şovinismul" anti-Rusia a fost o tactică de a forţa repetarea referendumului din iunie din Marea Britanie cu privire la aderarea la UE şi de a-şi "salva status quo-ul."

"Această panică şi isterie sunt un răspuns la pierderea globală a controlului [şi] o pierdere a controlului asupra dezbaterii publice", a notat declaraţia. "Ca întotdeauna, serviciile speciale britanice sunt prea dispuse să oblige."

Ambasada a făcut o serie de alte acuzaţii, inclusiv faptul că guvernul britanic va avertiza viitoarea administraţie Trump împotriva cooperării cu Moscova. Declaraţia a afirmat că politica britanică de condamnare a politicii Rusiei privind Siria speră să ofere o acoperire pentru propriile greşeli de politică externă ale Marii Britanii.

"[Este] retorica dură a guvernului britanic privind Siria, menită să acopere complicitatea la distrugerea deliberată a Yemenului pentru a îl face dependent de asistenţa financiară din afară?", se întreabă în declaraţie.

"Nu ne aşteptăm ca Guvernul Majestăţii Sale să câştige această cauză într-o dezbatere deschisă şi motivată", s-a mai spus în declaraţie, "şi noi provocăm mass-media britanică să facă public acest comentariu".

Luând cuvântul în Statele Unite, marţi, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat că Marea Britanie a trebuit să urmeze o strategie dublă de "angajament şi vigilenţă", atunci când vine vorba de Moscova.

"Recomandarea pe care am făcut-o viitoarei administraţii a SUA şi într-adevăr Congresului, este tocmai acest lucru, aşa cum a fost spus mai devreme ... ar fi o nebunie pentru noi să demonizăm şi mai mult Rusia sau să o punem la colţ", a declarat Johnson.

Ambasada Rusiei din Marea Britanie a făcut mai multe valuri în mass-media în ultimele luni, în mare parte datorită contului său franc de pe Twitter.

Contul lor a ajuns recent pe prima pagina a ziarelor după ce a postat o imagine a lui Pepe Frog, un personaj de desene animate a cărui imagine a fost folosită de-a lungul timpului de adepţii teoriei supremaţioniste a rasei albe. Pepe a fost clasificat ca un simbol al urii de Anti-Defamation League, în septembrie 2016, deşi grupul a susţinut că nu orice postare a imaginii este rasistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor