O bombă răsuflată: Rusia ar deţine informaţii “compromiţătoare” despre Donald Trump

Cu nouă zile înaintea inaugurării lui Donald Trump, agentiile de informaţii şi Casa Albă trag o nouă bombă de presă: înregistrări compromiţătoare (prostituate) cu Donald Trump în Rusia. Noua informaţie este de fapt veche, iar pe deasupra neconfirmată. Faptul că Partidul Democrat ştia de existenţa sa din timpul campaniei, însă a ales să nu o utilizeze, aruncă îndoieli serioase asupra credibilităţii.
Donald Trump
Donald Trump (Alex Wong/Getty Images)

Rusia se află în posesia unor informaţii personale şi financiare “compromiţătoare” despre preşedintele ales al SUA, Donald Trump, i-au transmis acestuia oficiali de top ai serviciilor americane de informaţii săptămâna trecută.

Preşedintelui american Barack Obama i s-a prezentat joia trecută un sumar alcătuit din mai multe rapoarte neconfirmate privind această chestiune, cu o zi înainte ca lui Trump să îi fie prezentat acelaşi document, a susţinut marţi CNN, citând mai mulţi oficiali nenumiţi cu acces direct la această chestiune.

Sumarul este bazat pe memo-uri produse de agenţi care au urmărit să submineze candidatura lui Trump. Detaliile acelor rapoarte au început să circule în toamna anului trecut şi au fost cunoscute în mare parte de jurnaliştii şi politicienii din Washington.

Sumarul, de două pagini, raportat prima dată de CNN, a fost prezentat sub forma unui apendice la un raport al agenţiilor americane de spionaj privind eforturile ruseşti de hăckuire a alegerilor prezidenţiale americane, au declarat oficialii.

După campania electorală în care a fost angajat cvasi-total de partea clanului Clinton, postul CNN a pierdut o mare parte din credibilitate în faţa publicului american, conform unui sondaj recent.

Materialul nu a fost confirmat si New York Times nu a reuşit să confirme informaţiile. Dar agenţiile de spionaj consideră că situaţia ar putea fi atât de explozivă încât au decis să îi informeze pe Obama (?!), Trump şi pe liderii din Congres, adăugând că agenţiile investighează informaţiile.

Rapoartele sau memo-urile de "cercetare politică" a opoziţiei au fost pregătite în principal de un fost agent britanic MI-6 pentru o firmă din Washington. Firma respectivă a fost plătită pentru activitatea sa de către rivali ai lui Trump şi ulterior de susţinători ai lui Hillary Clinton.

Memo-urile sugerează că timp de mulţi ani, guvernul rus al lui Vladimir Putin a căutat căi pentru a-l influenţa pe Trump, care a călătorit de multe ori la Moscova pentru afaceri sau pentru a monitoriza concursul Miss Univers, pe care l-a deţinut timp de câţiva ani. Trump nu a finalizat niciun acord major în Rusia, deşi le-a discutat timp de ani de zile.

Memo-urile discută despre existenţa unor înregistrări video ce implică prostituate şi pe Donald Trump, în timpul unei vizite efectuate de acesta la un hotel din Moscova. Se pare că înregistrările au fost realizate cu scopul de a-l şantaja pe Trump în viitor.

În plus, memo-urile descriu câteva presupuse întâlniri care au avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 între reprezentanţi ai lui Trump şi oficiali ruşi pentru a discuta despre probleme de interes reciproc, inclusiv hăckuirea de către ruşi a Comitetului Naţional Democrat şi a contului de email a preşedintelui campaniei democrate, John Podesta.

FBI a fost, de asemenea, notificat în privinţa chestiunii în august 2016, cu aproximativ 2 luni înaintea alegerilor prezidenţiale, care au fost câştigate de Trump.

Este neclar de ce agenţiile de informaţii nu au prezentat materialul în plină campanie electorală, mai ales că dacă ar prezenta credibilitate, ar fi devenit o chestiune de securitate naţională.

Momentul în care a izbucnit din nou în presă noul scandal, este controversat: până la inaugurarea lui Donald Trump mai sunt 9 zile.

Între timp, CNN a sugerat că informaţiile, ale căror detalii sunt în continuare necunoscute, au fost ţinute ascunse din cauza suspiciunilor privind credibilitatea lor.

“Ceea ce s-a schimbat de atunci este faptul că agenţii americane de informaţii l-au verificat acum pe fostul spion britanic şi au verificat vasta sa reţea pe cuprinsul Europei, descoperind că atât el, cât şi sursele sale sunt suficient de credibile pentru a include o parte din informaţii în prezentările” adresate lui Trump, a susţinut CNN.

De la începerea campaniei sale prezidenţiale, Trump l-a lăudat de mai multe ori pe preşedintele rus Vladimir Putin şi a făcut apel la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia.

Zvonurile că Moscova s-ar putea afla în posesia unor informaţii despre Trump care ar putea schimba jocul s-au amplificat cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor din 2016, când Harry Reid, fostul lider democrat în Senatul SUA, a adresat o scrisoare directorului FBI, James Comey.

“A devenit clar faptul că vă aflaţi în posesia unor informaţii explozive despre legăturile şi coordonarea strânsă dintre Donald Trump, consilierii săi de top şi guvernul rus – un interes străin care este ostil Statelor Unite, pe care Trump îl laudă cu orice ocazie. Publicul are dreptul să cunoască aceste informaţii.”

Înaintea votului prezidenţial din SUA, website-ul WikiLeaks a publicat un număr mare de emailuri referitoare la campania opozantului lui Trump, candidata democrată Hillary Clinton, precum şi ale Comitetului Naţional Democrat.

Democraţii au afirmat că are legătură cu Rusia, acuzaţie care ar fi fost confirmată ulterior de comunitatea americană de informaţii, dar respinsă de Moscova şi de Trump.