Încă 5 ruşi pe lista de sancţiuni a SUA

SUA a inclus pe lista sa neagră alţi cinci oficiali ruşi, inclusiv seful unei agenţii ruse de investigaţii şi doi suspecţi implicaţi în asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko.
Andrei Popescu
10.01.2017

alte articole

Fost ofiţer KGB, FSB, acum parlamentar, Andrei Lugovoi, la o conferinţă de presă în Moscova, 12 martie 2013. Lugovoi este principalul suspect în cazul Litvinenko, pe care Rusia refuză să îl extrădeze în Marea Britanie (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
10.01.2017

Trezoreria SUA a adăugat 5 oficiali ruşi pe lista de sancţiuni Magnitsky Act. Printre ei se află Alexander Bastrikin, seful Comitetului Federal de Investigaţii (echivalentul rus al FBI) şi presupuşii asasini Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun.

SUA are în prezent 44 de cetăţeni ruşi incluşi pe acea listă, conform legii Magnitsky Act, care face apel la sancţiuni împotriva persoanelor care încalcă drepturile omului în Rusia. Persoanelor incluse pe listă li se îngheaţă activele aflate sub jurisdicţia americană şi li se interzice să facă afaceri cu americanii sau să primească vize pentru SUA.

Deşi Departamentul de Stat al SUA nu a detaliat acuzaţiile aduse împotriva celor cinci noi ţinte, această ultimă rundă de sancţiuni nu are legătură cu descoperirile făcute săptămâna trecută de serviciile americane de informaţii, conform cărora Moscova şi preşedintele rus Vladimir Putin ar fi fost implicaţi direct în spionaj cibernetic şi ar fi urmărit să influenţeze rezultatele alegerilor prezidenţiale din SUA din luna noiembrie în favoarea republicanului Donald Trump.

Totuşi, efectul simbolic şi momentul ales pentru sancţiuni sunt clare în mijlocul tensiunilor diplomatice tot mai mari dintre Washington şi Moscova. Barack Obama, preşedintele american în funcţie, încearcă, pe ultima sută de metri a mandatului său, să dinamiteze relaţiile dintre Rusia şi noul preşedinte ales, Donald Trump.

John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că fiecare dintre numele adăugate la Magnitsky Act au avut “roluri în maşinăria represivă a sistemului rusesc de aplicare a legii”, adăugând că printre ei se află şi persoane fizice implicate în încălcări notorii ale drepturilor omului”.

Bastrikin este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, iar agenţia de investigaţii a condus operaţiuni de suprimare a dizidenţilor ruşi. Bastrikin este cunoscut pentru ca a cerut scuze unui jurnalist după ce l-ar fi ameninţat că îl va ucide. Bastrikin este, de altfe, cel care a vizat ONG-urile străine care operează în Rusia, acuzându-le că s-ar amesteca în politica rusă.

Andrei Logovoi şi Dimitri Kovtun sunt cercetaţi pentru crimă în Marea Britanie.

Anul trecut, investigatorii britanici i-au identificat pe Lugovoi şi Kovtun ca principali suspecţi în asasinarea fostului spion rus şi devenit informator britanic, Alexander Litvinenko, care a fost otrăvit cu poloniu 210 în Londra în 2006.

După redeschiderea anchetei pe fondul creşterii tensiunilor cu Rusia, de anul trecut, judecătorul britanic Robert Owen a declarat că este convins că cei doi ruşi au amestecat în ceaiul lui Litvinenko poloniu-210 în timpul unei întâlniri într-un hotel şi că Putin a aprobat personal asasinatul.

Litvinenko, fost ofiţer FSB, a devenit un critic puternic al preşedintelui rus, atrăgând atenţia că serviciile de informaţii sovietice s-au transformat în mafii organizate implicate în activităţi criminale.

Cei doi s-au refugiat în Rusia la scurt timp după asasinarea lui Litvinenko. Kremlinul refuză să îi extrădeze, în ciuda cererilor repatate făcute de Marea Britanie.

Lugovoi este în prezent membru al Camerei Inferioare a Parlamentului rus. De asemenea adăugaţi pe lista sancţiunilor se află doi oficiali mai puţin cunoscuţi: Stanislav Gordievski şi Gennadi Plaksin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor