Tribunalul Special din Sierra Leone va da primul verdict pentru crime de razboi

Tribunalul special pentru crime de razboi din Sierra Leone va da miercuri primul sau verdict impotriva a trei lideri ai unei militii acuzati de taierea membrelor civililor si gravarea initialelor grupului pe corpurile lor.
Un barbat care si-a pierdut mana in brutalul razboi civil din Sierra Leone in 1998 isi imbratiseaza fiul, 26 noiembrie 2006, Freetown, Sierra Leone. (Chris Jackson / Getty Images)
Epoch Times România
20.06.2007

FREETOWN — Tribunalul special pentru crime de razboi din Sierra Leone va da miercuri primul sau verdict impotriva a trei lideri ai unei militii acuzati de taierea membrelor civililor si gravarea initialelor grupului pe corpurile lor.

Tribunalul Special pentru Sierra Leone a fost infiintat in comun de catre guvernul fostei colonii britanice si de catre Natiunile Unite in 2002 pentru a-i judeca pe cei responsabili pentru violarile drepturilor omului in timpul ultimelor stadii ale razboiului civil dintre 1991-2002.

Alex Tamba Brima, Brima Bazzy Kamara si Santigie Barbor Kanu au fost comandanti ai Consiliului Revolutionar al Fortelor Armate (CRFA), fosti soldati guvernamentali care s-au desprins de armata si s-au alaturat rebelilor Frontului Revolutionar Unit (FRU) in timpul conflictului.

“Femeile si fetele capturate sunt violate… CRFA/FRU mutileaza fizic barbatii, femeile si copii, incluzand gravarea initialelor ‘CRFA’ si ‘FRU’ pe corpurile lor,” a declarat acuzarea in documentul impotriva lor.

“Multi civili au vazut cum au fost comise aceste crime. Altii s-au intors la casele sau refugiile lor unde au vazut rezultatele acestor crime — cadavre, victime mutilate si proprietati jefuite si incendiate,” conform documentului acuzarii.

CRFA a organizat o lovitura de stat in 25 mai 1997 inlaturandu-l de la putere pe presedintele Ahmad Tejan Kabbah la doar 6 luni dupa ce el a semnat un acord de pace. Apoi ei s-au alaturat rebelilor Frontului Revolutionar Unit intr-o incercare de a obtine controlul asupra minelor de diamante din Sierra Leone.

Acuzarea sustine ca Brima, Kamara si Kanu au actionat in colaborare cu fostul presedinte liberian Charles Taylor, el insusi in curs de judecare la Tribunalul de la Haga, Olanda.

Acuzatiile impotriva celor 3 includ omoruri ilegale, rapiri, munca fortata, violenta sexuala si folosirea de copii soldati in timpul unei campanii de teroare impotriva civililor.

Toti 3 au pledat nevinovati.

Copiii soldati

Tribunalul Special pentru Sierra Leone a emis initial 13 capete de acuzare impotriva liderilor din toate cele 3 factiuni principale care s-au razboit in timpul conflictului din Sierra Leone, dar 3 suspecti au murit de atunci si nu se stie unde se afla un altul.

Toate procesele se desfasoara in capitala Freetown, exceptie facand procesul lui Taylor care are loc in Olanda pentru a preveni tulburarile in Africa de Vest.

Acuzarea a listat orase si sate din Sierra Leone unde luptatorii au omorat civilii prin ciopartire, i-au rapit pe altii si i-au dus la bazele lor.

Copiii au fost rapiti in repetate randuri, unii fiind antrenati in taberele de pe cuprinsul tarii si fortati sa lupte, in timp ce altii au fost fortati sa lucreze in minele de diamant, sustine acuzarea.

Fortele loiale presedintelui Kabbah au alungat de la putere junta CRFA/FRU in februarie 1998 si guvernul sau s-a intors luna urmatoare, dar ostilatile au continuat, incluzand atacuri ulterioare ale luptatorilor juntei asupra capitalei Freetown.

Interventia armatei britanice pentru a sustine fortele ONU de mentinere a pacii au oprit avansarea rebelilor in anul 2000, ajutand la sfarsirea unui deceniu de razboi in care aproximativ 50.000 de oameni au fost ucisi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor