Putin spune că e gata să reia livrările de gaze către Europa după ce negocierile cu China au eşuat

Vladimir Putin (Getty Images *)
Redacţia
07.09.2024

Moscova este pregătită să continue livrările de gaze către Europa prin Ucraina după ce actualul acord de tranzit expiră la sfârşitul anului, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, la Vladivostok, potrivit DPA International.

„Noi şi compania Gazprom dorim să ne îndeplinim obligaţiile faţă de clienţii noştri, cu care există contracte pe termen lung”, a declarat Putin în cadrul unei sesiuni plenare a Forumului Economic Estic, în oraşul de pe coasta rusă a Pacificului.

El a precizat că Rusia nu este în măsură să oblige Ucraina să prelungească acordul de tranzit şi că ţările europene, care ar putea exercita presiuni asupra Kievului, manifestă puţin interes.

În plus, acesta a afirmat că Polonia a închis gazoductul Yamal, care transporta gaze prin Bielorusia către Polonia şi Germania, şi că Germania nu s-a conectat la gazoductul Nord Stream 2, pe sub Marea Baltică.

De fapt, Rusia a fost cea care a oprit livrările prin conducta Yamal în mai 2022, după ce Polonia a refuzat să efectueze plăţile în ruble.
Putin a ridicat în mod repetat problema Nord Stream 2, la fel cum a făcut şi atunci când Rusia a redus, şi apoi a oprit, livrările prin Nord Stream 1 în 2022, aparent din cauza unor probleme tehnice. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva săptămâni înainte ca exploziile să avarieze conductele în septembrie 2022.

Gazprom, în care statul rus deţine o participaţie majoritară, a înregistrat pierderi uriaşe anul trecut. Încercările de a înlocui afacerile sale europene cu clienţi asiatici nu au avut până acum prea mult succes.

Discuţiile cu China privind construcţia unei a doua conducte s-au oprit, chinezii nefiind dispuşi să plătească preţurile pe care clienţii europeni le-au plătit în trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor