Polonia acuză trei oficiali bieloruşi pentru aterizarea forţată a unui avion la Minsk. Vrea mandate de arestare

Aleksandr Lukasenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Redacţia
07.09.2024

Polonia a inculpat vineri trei oficiali bieloruşi în legătură cu aterizarea forţată la Minsk, în 2021, a unui avion Ryanair care îl avea la bord pe Roman Protasevich, un blogger bielorus de opoziţie, transmite DPA International.

Anchetatorii i-au acuzat pe cei trei de preluarea controlului asupra unei aeronave, aterizare forţată şi privare de libertate, a precizat biroul procurorului din Varşovia într-o declaraţie.

În continuare, autorităţile polone intenţionează să solicite mandate internaţionale de arestare pentru cei trei bieloruşi, care nu se află în Polonia.

Protasevich a co-fondat canalul Telegram Nexta, critic la adresa regimului, care susţine opoziţia împotriva conducătorului de lungă durată al Bielorusiei, Alexander Lukaşenko.

În mai 2021, autorităţile bieloruse, ajutate de un avion de vânătoare, au forţat un avion de pasageri Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius să efectueze o aterizare neprogramată la Minsk, susţinând că a existat o ameninţare cu bombă.

Roman Protasevich şi prietena sa Sofia Sapega se aflau la bord şi ambii au fost arestaţi după aterizare, fiind condamnaţi la închisoare.

Protasevich a fost apoi eliberat pe neaşteptate în 2023, în timp ce Sapega a fost graţiată.

Biroul procurorului polonez a preluat investigaţiile, deoarece aeronava era înregistrată în Polonia.

„În timpul anchetei, au fost asigurate înregistrări ale conversaţiilor din cabina de pilotaj a aeronavei, inclusiv dispozitivul de înregistrare a conversaţiilor şi datele tehnice de zbor din aşa-numita 'cutie neagră'”, a declarat autoritatea.

În plus, au fost obţinute rapoarte de la membrii echipajului cu privire la desfăşurarea zborului.

Potrivit biroului procurorului, suspecţii sunt fostul director al autorităţii de control al traficului aerian din Bielorusia, şeful centrului de control al zborurilor din Minsk şi şeful serviciului de informaţii din Bielorusia (KGB).

Investigaţiile au arătat că suspecţii au furnizat informaţii false cu privire la un presupus dispozitiv exploziv aflat la bord atunci când au preluat controlul aeronavei şi au forţat piloţii să efectueze o aterizare de urgenţă, lipsind de libertate 132 de pasageri, în timp ce scopul principal a fost arestarea lui Protasevich.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor