Kremlinul susţine că acordul său de apărare reciprocă cu Coreea de Nord este "lipsit de ambiguitate"

Vladimir Putin împreună cu omologul său nord coreean Kim Jong Un pe cosmodromul din Vostochni, Amur, 13 septembrie 2023. (Vladimir Smirnov | Afp | Getty Images)
Redacţia
15.10.2024

Rusia a declarat marţi că un tratat pe care l-a semnat cu Coreea de Nord la începutul acestui an prevede „cooperarea strategică” în toate domeniile, dar a refuzat să precizeze cum ar putea fi pusă în practică o clauză de apărare reciprocă din acord, transmite Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un atunci când a vizitat Phenianul în iunie şi a declarat că acesta include o clauză de asistenţă reciprocă în temeiul căreia fiecare parte este de acord să o ajute pe cealaltă să respingă agresiunea externă.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Rusia ar putea fi atrasă să sprijine Phenianul într-un conflict în peninsula coreeană sau dacă liderul nord-coreean şi Coreea de Nord ar putea fi de partea Rusiei într-un conflict cu Occidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că formularea tratatului este „destul de lipsită de ambiguitate” şi nu necesită nicio clarificare.

Pactul „implică o cooperare profundă cu adevărat strategică în toate domeniile, inclusiv în domeniul securităţii”, a declarat Peskov reporterilor.

Tensiunile au crescut în peninsula coreeană după ce Coreea de Nord a aruncat în aer secţiuni ale drumurilor şi liniilor de cale ferată intercoreene de pe partea sa de frontieră puternic fortificată, determinând armata Coreei de Sud să tragă focuri de avertisment.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat săptămâna aceasta Coreea de Nord că transferă personal către forţele armate ale Rusiei, afirmând că agenţiile sale de informaţii l-au informat cu privire la „implicarea reală a Coreei de Nord în războiul” din Ucraina.

Statele Unite susţin că Phenianul a aprovizionat Rusia cu rachete balistice şi muniţie. Moscova şi Phenianul au negat transferurile de arme, dar au promis să intensifice legăturile militare, posibil inclusiv exerciţii comune. Peskov a afirmat săptămâna trecută că presupusa implicare a trupelor nord-coreene în Ucraina a fost o ştire falsă.

Întrebat dacă un viitor tratat de parteneriat între Rusia şi Iran ar putea include şi un element de apărare reciprocă, Peskov a declarat marţi: „Nu. Când va fi gata, atunci vom putea vorbi despre conţinutul său”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor