SUA va redirecţiona către Ucraina sistemele de apărare antiaeriană pe care unii dintre aliaţi le comandaseră

John Kirby (Getty Images)
Redacţia
21.06.2024

Casa Albă a anunţat joi că va grăbi livrarea de rachete interceptoare de apărare aeriană către Ucraina prin redirecţionarea livrărilor planificate către alte naţiuni aliate.

Potrivit AP News, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA a luat "decizia dificilă, dar necesară, de a reprioritiza livrările planificate pe termen scurt de vânzări militare externe către alte ţări", deşi nu a precizat care naţiuni vor fi afectate sau câte.

"În acest moment, ştim că Ucraina are nevoie urgentă de aceste capacităţi suplimentare. Evident, este nevoie de mai mult şi este nevoie acum", a declarat Kirby în cadrul unei convorbiri cu reporterii.

Anunţul vine după ce preşedintele Joe Biden, în timpul reuniunii Grupului celor Şapte de săptămâna trecută din Italia, a sugerat că o astfel de acţiune ar putea fi necesară, menţionând: "Am lăsat să se ştie pentru acele ţări care aşteaptă, de la noi, sisteme de apărare aeriană în viitor, că vor trebui să aştepte."

"Tot ceea ce avem va merge în Ucraina până când nevoile lor vor fi satisfăcute. Şi apoi ne vom respecta angajamentele pe care ni le-am luat faţă de alte ţări", a spus Biden.

Statele Unite trimiteau deja Ucrainei un flux consistent de interceptoare pentru sistemele sale de apărare aeriană, inclusiv pentru bateriile de rachete Patriot şi pentru sistemele naţionale avansate de rachete sol-aer, sau NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems). Dar Kirby a afirmat că este nevoie urgentă de mai mult, deoarece armata rusă a accelerat atacurile cu rachete şi drone împotriva oraşelor şi centrelor de infrastructură "încercând să distrugă sistemul energetic al Ucrainei înainte de această iarnă".

Rusia şi-a reluat bombardamentele aeriene asupra reţelei electrice ucrainene, în timp ce forţele Kievului vizează din nou instalaţiile petroliere ruseşti prin atacuri cu drone, fiecare parte încercând să împiedice capacitatea celeilalte de a continua lupta.

Numărul de interceptoare care vor fi trimise nu este clar, dar Kirby a menţionat că ar putea implica "sute" de rachete interceptoare Patriot.

De asemenea, Kirby a declarat că Ucraina va primi transporturi prioritare imediat ce sistemele vor ieşi de pe liniile de asamblare pentru următoarele aproximativ 16 luni, iar acestea vor oferi ţării "suficiente capacităţi" în această perioadă.

După aceea, a spus el, "ţările cărora li s-a cerut să amâne vor începe să primească" livrări de sisteme pe care le-au comandat deja.

Oficialul american a declarat că această mutare înseamnă că "o serie de ţări" se vor confrunta cu întârzieri în primirea sistemelor de rachete care sunt deviate către Ucraina, dar că această schimbare nu va afecta Taiwanul sau ceea ce "continuă să aibă nevoie şi să primească pentru autoapărare" în faţa unor potenţiale ameninţări din partea Chinei.

Rugat să descrie modul în care au reacţionat alte ţări la această schimbare, Kirby a spus că acestea au fost "în general înţelegătoare".

"Ele ştiu cât de serioasă este nevoia în Ucraina", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor