Serghei Lavrov discută cu un înalt oficial de la Vatican despre conflictul din Ucraina

Serghei Lavrov (Yuri Kadobnov / AFP via Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, au discutat despre probleme umanitare generate de conflictul din Ucraina, care durează de doi ani şi jumătate, a anunţat ministerul său miercuri seara, potrivit Reuters.

„Părţile au remarcat dezvoltarea constructivă a dialogului Rusia-Vatican, în ceea ce priveşte relaţiile dintre state şi biserici şi acţiunile reciproce în sfera umanitară în contextul crizei ucrainene”, se arată în comunicatul ministerului.

Instituţia a declarat că discuţiile cu cardinalul, de fapt numărul doi al Papei Francisc în ierarhia Vaticanului, s-au axat, de asemenea, pe „motivele crizei geopolitice, o consecinţă directă a politicilor antiruseşti consecvente ale ţărilor occidentale”.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc la New York, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU.

Un emisar papal a vizitat Kievul şi Moscova ca parte a eforturilor de a aduce acasă copiii ucraineni despre care autorităţile de la Kiev afirmă că au fost deportaţi de Rusia.

Papa Francisc a făcut apel în mod repetat la pace şi a deplâns atacurile care au provocat pierderi de vieţi omeneşti în timpul conflictului.

Relaţiile Kievului cu Vaticanul, consolidate de prezenţa în Ucraina a aproximativ 5 milioane de catolici de rit oriental, au fost tensionate uneori din cauza unor declaraţii ale Papei Francisc de la invadarea Rusiei din februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor