Ministrul german al Apărării avertizează: Pentru Rusia lui Putin, Ucraina este doar începutul

Boris Pistorius (Michele Tantussi/Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a lansat un avertisment dur, joi, cu privire la pericolele reînarmării Rusiei, numind asaltul Kremlinului asupra Ucrainei un „semnal de alarmă” pentru Occident cu privire la intenţiile sale mai ample, potrivit DPA.

„Suntem martori la modul în care Rusia îşi intensifică rapid producţia de arme şi îşi construieşte în mod dramatic forţele armatei. Toate acestea nu lasă nicio îndoială: Pentru Rusia, pentru Rusia lui [preşedintele rus Vladimir] Putin, Ucraina este doar începutul”, a declarat Pistorius într-un discurs în faţa parlamentului lituanian din Vilnius.

Pentru Putin, modul de viaţă liber şi democratic este adevăratul inamic, a spus Pistorius, al cărui discurs a fost aplaudat în mai multe rânduri.

„Ucraina a fost un semnal de alarmă, poate ultimul pe care îl vom primi”, a avertizat Pistorius.

În acelaşi timp, potrivit ministrului, conducerea de la Moscova încearcă să submineze coeziunea socială în statele membre ale UE şi NATO, folosind mijloace hibride precum atacurile cibernetice.

De asemenea, el a dat asigurări că „forţele armate germane sunt pregătite să devină un pilon central al descurajării şi apărării convenţionale în Europa”. În acest context, el a evidenţiat rolul de hub pentru mutarea rapidă a trupelor de la Atlantic la flancul estic al NATO.

Pistorius a mai afirmat că lucrează pentru a creşte permanent cheltuielile de apărare ale Germaniei peste 2% din produsul intern brut - obiectivul NATO. Toţi partenerii din Alianţa cu 32 de ţări ar trebui să facă acest lucru, a spus el.

Şeful Apărării germane a abordat şi planurile sale de a introduce un nou model de serviciu militar. Vremurile s-au schimbat, a adăugat el.

„Germania trebuie să introducă o nouă formă de serviciu militar. Acesta este singurul mod în care forţele armate pot supravieţui în caz de război”.

Ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei, guvernul german a promis Lituaniei, partener NATO, că va staţiona permanent acolo o unitate de luptă autonomă şi pregătită de luptă. Această brigadă este programată să fie operaţională până în 2027.

În Lituania, soldaţii germani vor fi în curând „umăr la umăr cu forţele armate lituaniene, gata să apere ţara”, a declarat Pistorius.

Este planificată o prezenţă permanentă de până la 5.000 de soldaţi, locaţiile lor permanente urmând să fie micile comunităţi Rūdninkai şi Rukla din Lituania.

Formarea brigăzii este un răspuns direct la invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei în 2022 şi reflectă schimbarea situaţiei de securitate în Europa.

La jumătatea lunii septembrie, Putin a mărit numărul de militari din forţele sale armate pentru a treia oară de la începutul războiului. Potrivit unui decret prezidenţial, numărul militarilor ar trebui să fie de 2,38 milioane începând cu luna decembrie, dintre care 1,5 milioane de soldaţi.

Numai în decembrie anul trecut, liderul de la Kremlin a majorat numărul ţintă de militari din forţele armate la 2,2 milioane, dintre care 1,33 milioane de soldaţi.

La începutul războiului din Ucraina, numărul de soldaţi din Rusia era puţin peste un milion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor