Şeful Pentagonului vizitează Ucraina şi prezintă un nou pachet de ajutor

Lloyd Austin, şeful Pentagonului (st) şi preşedintele Volodimir Zelenski (Getty Images)
Redacţia
22.10.2024

Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a ajuns luni la Kiev, anunţând suplimentarea asistenţei militare cu 400 de milioane de dolari, dar fără un acord care să permită ucrainenilor să folosească rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei, a anunţat The Wall Street Journal.

Fost general de armată cu patru stele, Austin a condus răspunsul Occidentului încă din primele zile ale războiului, coordonând peste 64 de miliarde de dolari în ajutor militar american pentru Kiev şi alte zeci de miliarde de dolari din partea Europei.

Dar vizita sa la Kiev, o oprire neanunţată care va fi probabil ultima sa vizită în capitala ucraineană în calitate de şef al Pentagonului, a subliniat dezbaterea continuă cu privire la faptul dacă administraţia Biden - şi Austin însuşi - a împiedicat efortul de război al Ucrainei printr-o abordare prudentă în ceea ce priveşte furnizarea de arme fabricate în SUA şi restricţiile privind modul în care acestea pot fi utilizate.

Austin a anunţat în mod neaşteptat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari, inclusiv muniţie suplimentară, vehicule blindate şi arme antitanc, în timpul întâlnirii sale de luni cu preşedintele Volodimir Zelenski. Acesta a fost unul dintre cele mai mici pachete de ajutor pe care administraţia Biden le-a anunţat şi nu a inclus noi tipuri de sisteme de arme. În orele dinaintea întâlnirii, consilierii lui Austin au declarat că nu va exista niciun nou anunţ.

Administraţia a refuzat să cedeze în ceea ce priveşte cele două solicitări principale ale Ucrainei: permiterea forţelor sale să lovească în Rusia cu arme furnizate de SUA şi aderarea la NATO.

Criticii afirmă că abordarea treptată a lui Austin a permis Ucrainei să supravieţuiască, dar nu şi să schimbe decisiv cursul războiului. Potrivit criticilor, dacă Ucraina ar fi cerut mai multe arme în primele zile ale conflictului, Kievul nu ar fi pierdut teren astăzi pe linia frontului - o afirmaţie respinsă de apărătorii lui Austin.

Ideea că Ucraina ar fi învins dacă doar SUA ar fi furnizat arme mai avansate este „unul dintre cele mai mari mituri din Washington”, a declarat Colin Kahl, care a fost oficialul politic de cel mai înalt rang al Pentagonului până în iulie 2023.

„Se angajează într-o serie de idei magice, în care poţi mişca lucrurile instantaneu, le poţi da ucrainenilor lucruri pentru care nu sunt pregătiţi, le poţi face să apară din senin şi presupune că nu există compromisuri”, a spus Kahl.

Aceste compromisuri riscă să se intensifice indiferent cine va câştiga Casa Albă în noiembrie.

La Kiev, Austin s-a întâlnit cu Zelenski şi cu ministrul Apărării Rustem Umerov. Vizita sa are loc în contextul în care forţele ucrainene pierd teren în est, iar Zelenski se străduieşte să convingă Occidentul să sprijine "planul său de victorie", care include cereri de arme suplimentare, precum şi aderarea la NATO.

Abordarea prea prudentă a administraţiei Biden a fost adesea prea puţin şi prea târziu, a declarat Heather Conley, consilier principal la German Marshall Fund.

„Dacă am fi fost clari şi sinceri şi le-am fi oferit capacităţi complete, i-am fi transmis un mesaj diferit [preşedintelui rus Vladimir] Putin? Poate că ar fi recalculat un pic ceea ce făcea. Dar el a văzut întârziere, ezitare”, a declarat Conley.

Austin a fost deseori vocea reţinerii, citând îngrijorări cu privire la utilizarea excesivă a stocurilor de arme ale SUA, nepotrivirea anumitor sisteme pentru terenul sau clima Ucrainei şi dificultăţile de instruire a forţelor ucrainene, potrivit actualilor şi foştilor oficiali americani.

Secretarul de stat Antony Blinken a pledat de obicei pentru trimiterea mai rapidă a mai multor echipamente, au declarat oficialii. Biden a fost de obicei de partea lui Austin.

„Nu există niciun glonţ de argint. Nicio capacitate unică nu va schimba situaţia. Ceea ce contează este modul în care Ucraina ripostează”, a declarat Austin luni, într-un discurs susţinut la un centru de formare pentru diplomaţii ucraineni.

Austin s-a opus iniţial furnizării de tancuri Abrams moderne ale armatei americane, argumentând că ar fi prea dificil pentru ucraineni să le întreţină pe teren. În ianuarie 2023, Pentagonul a revenit asupra deciziei şi i-a recomandat lui Biden să trimită 31 de tancuri.

Decizia a determinat Germania să înceapă să trimită tancurile sale Leopard, oferind Ucrainei o forţă blindată mică, dar eficientă.

Pentagonul a renunţat, de asemenea, să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acţiune ale armatei din cauza preocupărilor legate de păstrarea unui număr suficient în arsenalele americane. Când administraţia a trimis rachetele în martie, a făcut-o în secret şi în număr limitat. Aceasta refuză în continuare să permită Kievului să le lanseze în Rusia.

Unii oficiali au pledat pentru limitarea armelor americane destinate Ucrainei, pentru a împiedica Moscova să escaladeze ca răspuns. Dar principala preocupare a lui Austin a fost să răspundă în primul rând nevoilor urgente ale Ucrainei - de obicei muniţie şi interceptori pentru apărarea antiaeriană. Confruntându-se cu limite de finanţare din partea Congresului, Austin a trebuit să aleagă ce a fost trimis, a spus el.

„Blinken o vede ca pe o decizie simplă sau aproape morală, în timp ce Austin se ocupă de aspectele practice”, a declarat Michael O'Hanlon, senior fellow la Brookings Institution.

Oficialii Pentagonului susţin că Austin merită credit pentru succesele Ucrainei pe câmpul de luptă. Ucraina a provocat 600 000 de pierderi forţelor ruse de la începutul războiului, în ciuda avantajului semnificativ al Rusiei în ceea ce priveşte muniţia de artilerie, a declarat un oficial superior al Departamentului Apărării. Acest lucru se datorează în parte calităţii armelor furnizate de Occident, inclusiv acordarea de prioritate obuzelor de artilerie precise, de 155 mm, conform standardelor NATO, a declarat oficialul.

„Cu siguranţă ne concentrăm pe cât de grea este situaţia pe câmpul de luptă”, a menţionat oficialul. „Dar trebuie să avem şi perspectiva că, ştiţi, am ajutat Ucraina să învingă obiectivul strategic al Rusiei” de a cuceri Ucraina.

Înaintea contraofensivei sub aşteptări a Ucrainei din vara anului trecut, oficialii militari americani au îndemnat ucrainenii să îşi concentreze forţele într-un efort de a penetra apărarea Rusiei cu o singură lovitură. În schimb, Ucraina şi-a dispersat forţele în puncte de-a lungul liniei frontului şi nu a reuşit să obţină câştiguri semnificative.

Chiar dacă oficialii ucraineni nu au ţinut întotdeauna cont de sfaturile americane şi încă se opun restricţiilor privind ajutorul militar, armata lor a reuşit să limiteze avansurile Rusiei, o sarcină care părea aproape imposibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor